Ontploffingsgevaar en andere zaken.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Ik zag Hans tapdansen voor de garage. Bij nader inzien bleek dat onder zijn voeten wespen lagen die hij zojuist uit het nest gespoten had. Ongeveer twintig exemplaren die hun soort niet meer kunnen voort zetten en die ons zeker niet meer lastig zullen vallen bij onze “buiten kook bezigheden”.

Dit was gisteren. Tomaten voor een mooie saus.

Vorige week werd het tijd voor tomatenjam. Ik ontvelde de tomaten en Hans bracht ze op een mooi houtvuur aan de kook. We zijn door de oude voorraad heen en ik wilde graag een potje aan Eric en Jorien meegeven. Dat laatste vergat ik en zag het pas toen ze net weg waren. Dan stuur ik het wel na dacht ik nog. Maar achteraf gezien heb ik hen waarschijnlijk voor de gevangenis behoed of op z’n minst een aanhouding wegens een beraamde aanslag.

Omdat met de hitte alle processen anders verlopen dan wij gewend zijn zette ik de potjes met jam ter controle op tafel. Nu had ik al een paar keer een sissend geluid gehoord en af en toe een felle tik maar ik dacht niet aan gistende tomatenjam en deksels die van potten af willen. Tot ik zag dat de deksels bol stonden. Zo voorzichtig mogelijk zette ik de potten buiten en niet veel later hoorde ik een doffe klap. Het deksel zat er nog op maar het glas lag door de klap her en der verspreid tezamen met de jam. Ik had niet graag gezien dat zij zo’n pot in hun koffer hadden en zo op het vliegtuig waren gestapt.

Maar het is natuurlijk niet alleen maar koken en pruttelen. Van de week gingen we in Kaposvár naar een winkel die op de website beloofde alles te hebben. In dit geval spieramen om foto’s op vast te zetten. Maar ze hadden niets en kunnen ook niets leveren ondanks de reclame die ze er voor maken. We reden door naar bekenden die een hondenparadijs bezitten op één van de mooiste plekken die wij tot nu toe gezien hebben. Met aan onze voeten een border collie die, net als Pip, in ons een uitdaging zag om te spelen. Ze lieten ons werk zien waarmee zij een groot deel van hun paradijs in stand houden. Zij tekent en maakt aquarellen en hij schildert. Van beiden was ik onder de indruk maar vooral ook zijn stillevens zijn het bekijken meer dan waard. Klik eens op de link rechts van je: Hondenparadijs in Hongarije en je snapt wat ik bedoel.

Zaterdag reden wij naar de Gazdanapok. Bedoelt als show voor nieuwe landbouwwerktuigen maar zoals overal ter wereld een veredelde braderie. Het programma vertelde iets over stenen ovens en gelukzalig eten dat daar uit zou komen. De ovens waren er niet en zo ook het eten niet. Maar wel veel bekenden en dat is dan wel weer leuk.

Handgemaakte handmolens om graan tot meel te vermalen.

Nieuwe wijn in de maak. A&E persen hun eerste druiven. Nu nog even geduld.


Daarna bezochten wij nog wat vrienden en wat andere vrienden bezochten ons weer. Nieuwsgierig naar de voortgang van de zonne-oven. Die is druk in gebruik om voorbeelden voor te bereiden voor aanstaande zondag.

Brooddeeg in voorbereiding.


Laten rijzen in de zonne-oven.

Het resultaat na 1,5 uur.

Voor zo’n mooie pörkölt moeten onze dorpsbewoners toch wel plat gaan.

Dan is het Falunap (dorpsdag) en willen wij demonstreren, op verzoek van onze burgemeester die erg onder de indruk is, hoe de oven werkt. De hitte zijn we eigenlijk al lang beu, maar zondag mag van ons de zon haar hete stralen zenden opdat onze missie zal slagen.

En ondertussen vindt Hans ook nog de tijd (vaak in de nachtelijke uren) om zijn archief door te speuren en dan ineens is er een juweel van een verslag

Mip.

5 thoughts on “Ontploffingsgevaar en andere zaken.

  1. o, o, wat zou dat een ellende gegeven hebben, tomatenaanslag in de lucht!
    De zonneoven maakt prachtige broodjes, natuurlijk in combinatie met jullie vaardigheden. Hoop dat het een doorslaand succes wordt, ik houd het in de gaten.

  2. Het ziet er allemaal weer mooi en lekker uit. En de tractor is ongetwijfeld ongelooflijk sterk, maar de tractorchauffeur is weinig benijdenswaardig. Afgelopen vrijdag heb ik mijn oude studievriend Jan de Bruin bezocht en hij heeft het bedrijf Ergon Seed (http://www.ergonseed.nl/). Het gesprek ging natuurlijk ook over (wijzigende) klimatologische omstandigheden en de eigenschappen van bijv. een tomatenras. De hitte in Hongarije vereist een ander ras dan de vochtigheid in Nederland. Neus eens rond op zijn website! Overigens levert de hitte in jullie zonneoven wel prachtige resultaten op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s