Zondagskind.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De wind stak op en zwiepte alles wat los lag de lucht in. Grote bloempotten werden opgetild en neer gekwakt alsof het hier ging om loshangende herfstbladeren van de lindeboom. Met vereende krachten werden tafels en stoelen ingeklapt en op een veilige plaats gestald zodat de wind er geen vat op kon krijgen. Regen sloeg fel tegen de ramen, onweer brak los. Maar wij zaten veilig binnen. Samen met Arie en Elizabeth namen we de afgelopen dag nog eens door. Onder het genot van een glas rode wijn en een glimlach van oor tot oor.

Zondagskind oftewel burokban született gyemrek in het Hongaars. Een kind dat op zondag geboren is en in de wieg is gelegd voor het geluk. Zoiets is ongeveer de betekenis van dit woord en waarschijnlijk ook zoals mijn moeder bedoelde als zij mij zo aansprak. In ieder geval ben ik op zondag geboren en juist nu ook mijn verjaardag op zondag viel vond ik dat een mooie reden om er weer eens een uitgebreid feestje van te maken.

Het weerbericht gaf een niet al te best beeld. Vooral die 1cm regen zat ons een beetje dwars. Dan moest het maar binnen gebeuren. Met veel passen en meten zouden we, zij het met wat moeite, de ongeveer veertig genodigden kunnen onderbrengen. Zaterdag ging de kogel door de kerk. Ondanks de regen zou het toch redelijk warm zijn en daarom besloot Hans om het terras te verlengen met een groot zeil, zodat iedereen in ieder geval droog kon zitten.

De zon scheen en wij renden wat heen en weer om te laatste puntjes op de i te zetten, zodat iedereen zich welkom zou kunnen voelen. Om 12 uur (jawel, in de middag) stond de overbuurvrouw voor het hek met een immense mooie maar vooral lekkere taart. En vanaf dat moment leek het startsein voor de gasten te hebben geklonken. Overladen ben ik met zoenen, met bloemen, met wijn, met prachtige cadeaus en vooral ook met taarten en ander zoet gebak. Ondertussen stond de broodoven vol lekkere gerechten die Hans nauwlettend in de gaten hield, zodat ze op tijd en warm genoeg op tafel konden worden gezet. Aan de tafels werd druk gekletst en de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Mijn glimlach ging op breed en die is er de hele dag niet af geweest. Genoten heb ik van al die mensen die kwamen vieren dat ik een Zondagskind ben. Een echt heel erg gelukkig Zondagskind dat genoot van al die mensen die praten en zongen en lachten en aten en dronken. Maar ook omdat Hans mij had verrast door een rits foto’s op te hangen vanaf mijn babyjaren tot ongeveer tien jaar geleden en daarbij het besef dat niemand in onze nieuwe omgeving mij ooit zo gekend heeft. Niet als baby, niet als tiener maar ook niet als jong volwassen vrouw. Onze gasten vonden het prachtig en overstelpten mij met vragen over jeugd en ouders en familie. En zo waren onze families er toch ook een beetje bij.

Dat de zon gisteren scheen en dat de temperatuur heerlijk was leek een volstrekt normale zaak voor een Zondagskind als ik. Maar ook dat het noodweer pas losbrak toen wij bijna iedereen al hadden uitgezwaaid en Arie en Elizabeth ons nog konden helpen met het redden van de spullen. Zondagskind, ik geloof echt in die naam.

En natuurlijk zijn er foto’s gemaakt. Zowel door Eddy als Pieter als Hans. Alleen moet ik nu wachten tot Hans terug is van de stad om mij de foto’s te geven. Helaas, zo lang kan ik niet wachten om mijn verhaal te vertellen. De foto’s volgen of vanavond of anders morgenochtend.

Mip

Zou ik toch bijna nog al die kaarten, brieven en emails vergeten! Heel erg lief.

6 thoughts on “Zondagskind.

 1. het was zeker een mooi feest! gezellig, lekker, sfeervol en geanimeerd en super om het op een middag te doen! Lekkerste weer van de dag en toch nog tijdig thuis om het koffertje te pakken. Bedankt nogmaals.

 2. Ha Mip, Alsnog gefeliciteerd, ben net terug van een weekje ziekenhuis: ik had zware rugklachten, kreeg van huisarts zware medicijnen (morfine), en daarvan kreeg ik hallucinaties en ander psychotisch gedrag. Gevolg: spoedopname. Oorzaak rugklachten niet gevonden, volgende week mri scan.
  Was liever bij je feest geweest, ziet er prachtig en warm uit.

 3. Lieve Maupie

  Wat heerlijk dat je verjaardag qua weer en sfeer geslaagd is geweest.

  Zondagskind doet mij denken aan “Het Lente Kind” (t’is een herinnering zoals zo vele, maar deze ene laat mij niet los), dat zal voor jou nu ook gelden.
  Wat ben je verwend en wat hebben jullie je gasten verwend. Gezellige foto’s geven de sfeer weer.
  Van jou foto’s waren wij op de hoogte. Leuk ze te zien hangen.
  Morgen hebben wij feest bij onze zus en zwager. Ook wij kunnen dan kiezen uit verschillende taarten, soep, hapjes en broodjes lekkers. Wij zien er naar uit en zullen het vast over jullie geslaagde dag hebben.

  Lieve groetjes uit een herfstachtig Vlaardingen.

  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s