We bellen!!

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Met de winter voor de deur moet er weer van alles geregeld worden. Hout voor de kandáló natuurlijk. Maar daar was Hans in april al mee begonnen. De geitenboer uit ons dorp is onze leverancier net zoals voor vele andere dorpsgenoten. Elke keer als wij elkaar op straat troffen was het antwoord: volgend weekend. Deze uitspraak duurde tot ongeveer half september. En toen was het genoeg en ging Hans op zoek naar iemand anders en die werd gevonden. Mooie kratten met gezaagd en gekloofd droog beukenhout. Nou, daar zagen wij wel wat in. Geen rotzooi van al dat gezaag en geen gesjouw met grote boomstammen. Wij gingen dit jaar voor makkelijk: klaar en droog. Eind september kregen we een telefoontje om die dag vooral thuis te zijn. Er was een grote vrachtwagen uit Roemenië onderweg. De leverancier voegde zich in de middag bij ons om zeker te weten dat alles naar behoren zou verlopen. De chauffeur zou bellen hoe laat hij zou arriveren. Hij kwam niet, die Roemeense vrachtauto en ook niet zoals beloofd de dag er na. En ook niet de week er op en ook niet die week daar op. Het weer sloeg om van koel naar koud en de tijd begon nu toch wel te dringen. We hebben nog hout in voorraad van vorig jaar, maar dat is net genoeg voor een maand en daarmee zeker niet voor een hele winter. Toen kwam er een vrachtauto uit Kroatië en inderdaad ook die chauffeur belde niet hoe laat hij zou arriveren. Hij kwam niet en ook niet de dagen er na. Na het vinden van een oplossing staat het houthok nu half vol. Wel met mooi droog hout maar waarschijnlijk niet genoeg om de winter door te komen. We zoeken verder.

Wie ook niet belde was de serviceman van de afzuigkap, hoewel hij beloofde dat binnen een week te doen. Na drie maanden en veel telefoontjes van onze zijde keerde de afzuigkap gerepareerd terug.

En ook de monteur die de vaatwasser zou repareren belde niet. Toen wij langs gingen om poolshoogte te nemen stond het apparaat er nog net zo bij als drie weken daarvoor. Pas daarna werd de werkelijke schade bekeken. Na twee weken en een telefoontje van onze zijde kregen wij het antwoord dat de vaatwasser niet gerepareerd kon worden.

Ook de service afdeling van de Tesco belde niet nadat Hans de nog maar drie maanden oude magnetron had terug gebracht. Toen wij een maand later langs de servicebalie liepen bleek het ding er nog onaangetast te staan. Twee weken later ging dan eindelijk de telefoon, de magnetron was gerepareerd.

Over anderhalve week is hij klaar vertelde de monteur van de grasmaaitractor. Na drie weken belde Hans en kreeg als antwoord dat het benodigde artikel gisteren binnen was gekomen. Hij belt als de tractor klaar is. Dat is nu twee weken geleden.

Wie wel belde was de reparateur van de Bamix staafmixer. Het bleek een kwestie van een beetje vet en voor drie euro hadden we weer een perfectie machine. Waarmee ik tegelijk wil zeggen dat ik wel hoop dat het volgend jaar wat rustiger is met al die reparaties.

Zaten wij te wachten bij de telefoon tot de moeten van onze ellebogen in de tafel stonden? Nee, natuurlijk niet. We ontvingen twee journalisten uit Budapest die een artikel schrijven over “ondernemende Nederlanders in Hongarije”. We kregen bezoek van een ontzettend enthousiast koppel uit Pécs die Hans op de televisie hadden gezien. We kregen bezoek van een koppel uit Siklós vanwege dezelfde uitzending. We hadden feest in het dorpshuis en vierden onze trouwdag in Pécs onder het genot van heel erg lekkere shusi’s. En nu het buiten grijs is en de regen gestaag ter aarde dondert warmen wij ons aan de kandáló en aan elkaar. En ondertussen loopt de kip, die eerste Sproet werd genoemd maar nu Manke heet, sinds gisteren weer buiten. Bij de groep.
En volgende keer weer allemaal foto’s. Stapels foto’s met mooie gebeurtenissen.

Mip

4 thoughts on “We bellen!!

 1. Het kan verkeren….die journalisten maakten ook een afspraak met ons. Ze kwamen niet en, drie keer raden: ze belden ook niet. We zijn nog niet ondernemend genoeg geweest om hun te bellen (kaartje hebben we). Wie weet doen we dat nog een keer. Kunnen ze nog een artikel schrijven, want ondernemend zijn we genoeg toch?

 2. Wij worden niet eens gebeld en hoeven dus ook op niemand te wachten, ook wel weer makkelijk als je gewoon niet zo ondernemend bent…..
  En van die reparaties is wel balen! Irritant is dat, en dat hout, dat lukt gelukkig altijd wel bij ons in het dorp……veel groeten!

 3. hebben jullie niets aan dit adres:
  Re: Open Huis
  Gepost door: bajnok14 ()
  Datum: 17 september 2012 14:31

  Beste allen.

  Hartelijk dank voor de animo die er was op onze openhuis.
  We hadden alleen maar durven hopen en dromen op een grote opkomst.
  Maar deze opkomst overstelpte onze stoutste verwachtingen.

  Namens het Team van Trade House Hungary willen we alle mensen dan ook nogmaals op deze manier bedanken voor de komst, de warme woorden en opdrachten die we hebben mogen ontvangen.

  Kon u afgelopen Vrijdag niet of heeft u nog vragen dan kunt u ons bereiken door een mailtje te schrijven op info@tradehousehungary.com

  Met vriendelijke groeten,

  Team Trade House Hungary

 4. fa-briketten is misschien ook een uitkomst. Wij hebben daar een winter op gestookt. OK, wel iets duurder, maar beter dan in de kou zitten, toch?
  je hebt er bijna geen rotzooi van.

  Jullie hebben een kleinere kachel dan wij. Wij hebben een bakbeest! Moet 11 radiatoren aansturen…

  Wij zitten ook nog te wachten op hout. We hebben gelukkig nog genoeg liggen, maar Acasia moet 2 jaar in weer en wind liggen. Het wordt dan geleverd in stammen.
  Door de regen van de afgelopen weken, duurt het iets langer. Het komt wel.

  De hele familie komt dan zagen en hakken. Is nog heel gezellig ook!

  Sterkte met alles,
  liefs,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s