Rood is echt een mooie kleur.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Als het herfst is in Hongarije zie je de werkelijke schoonheid van de natuur. We trokken er op uit. Hans wilde mij graag een deel van de bossen laten zien waar hij afgelopen voorjaar met bekenden een dag doorheen had getrokken. Vol verhalen kwam hij terug over arenden en een ooievaar die een vette slang verorbert met stapels foto’s als zijn stille getuigen.
Zonder woorden.
Kijken. Met verrekijkers. Met grote lenzen op de fotocamera. Kijkend met open mond door zoveel schoonheid. De natuur doet haar best met alle kleuren die herfst zo geweldig mooi maken. Het was al in de middag en de zon scheen haar laatste schijnsel over alle pracht.

Veestapel in herfstkleuren


Hans maakte foto’s en ik genoot. “Kijk daar!” Riep ik. Maar hij had geen oog voor de verschijning in de lucht. “Wat een enorme vleugelslag!” Riep ik weer. Hij keek op. “Waar is de verrekijker! Snel! Het is de arend. Het is die zeearend waarover ik je vertelde! Je hebt hem eindelijk gezien!” Van blijdschap tilde hij me op, gaf me klapzoen en zette me weer terug op aarde. De zeearend sloeg nog een paar maal met zijn vleugels en verdween achter de kleurenpracht van de bomen. Geen tijd voor verrekijkers en voor een foto was het al helemaal te laat. Maar toch, hij staat op mijn netvlies en ik vond hem prachtig.

Horses in the mist. Mooie titel voor een film lijkt me zo.


Dat even buiten zijn en ronddwalen in de natuur was wel even nodig. Vorige week kwamen wij tijdens het boodschappen doen onze boekhoudster tegen Ze zag wit en vermoeid. Ze vertelde over de 50 nieuwe belastingwetten die zij tijdens een driedaagse bijscholing in haar hoofd moet krijgen. Ze vertelde nog dat het er allemaal niet makkelijker op wordt. En zo bleek een paar dagen later toen wij bij de bank wat rekeningen wilden betalen. “Uw rekening staat op 0,00” vertelde de altijd zo charmante dame achter de counter. En na enig zoeken bleek dat de belastingdienst alvast een voorheffing van onze rekening had gehaald en of we nog maar even konden bijstorten want het was niet genoeg. Na een telefoongesprek met diezelfde boekhoudster blijkt dat de belastingdienst alvast geld wil innen (niet alleen van ons, het is landelijk en gebeurd bij veel bedrijven, dat scheelt weer) en als blijkt dat het ten onrechte is gebeurd kunnen we volgend jaar mei een bezwaarschrift indienen en het geld ca. 2014 terug verwachten. Omzet of geen omzet. Dan kun je natuurlijk gaan koken, vloeken, schelden en stampvoeten maar eerlijk gezegd is een wandeling in de natuur dan een mooie therapie. Je moet gewoon wat plannen verzetten. Zoals bijvoorbeeld vriendin K bezoeken die alweer 6,5 maand in Budapest werkt en die ik voor het einde van het jaar toch echt in haar stadse omgeving wil ontmoeten. Ik denk dat ik maar gewoon rood ga staan. Dat is tenslotte een hele mooie herfstkleur. Belastingdienst van Hongarije, , fuck you!

Mip

4 thoughts on “Rood is echt een mooie kleur.

  1. Wel heel bizar dat ze dus zomaar geld van je rekening kunnen halen, zonder dat je het weet. Laat Rutte het maar niet horen, anders gaan ze dat in Nederland ook doen

  2. Moet niet gekker worden daar, had er al iets over gehoord, ben je geen eens baas over je eigen bankrekening, wordt tijd dat de hongaren eens in opstand komen.

  3. Balen……..balen….en nog eens ….balen. Sinds jullie in Hongaria zijn gaan wonen is het voor menigeeen geen pretje geworden. Opgedreven naar de Euro, de euro crisis, de financiele crisis. En wat dacht je wat? Allemaal ontstaan door hebzucht en leugenaars die de dienst uit maken. We hebben een structureel probleem in deze wereld. Opstand heeft geen zin, want die wordt met de volgende leugen de kop in gedrukt. Balen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s