Oud en Nieuw.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Buiten was het knisperwit. De combinatie van mist en vorst maakten de wereld wonderlijk mooi. Jan pakte rustig aan zijn spullen in. Tijd om weer te vertrekken. De dagen lijken voorbij gevlogen.

Jan en Hans zijn al jaren vrienden van elkaar. Ze vierden vakanties met elkaar en vierden feesten met elkaar. Ze hebben elkaars kinderen zien opgroeien. Door de jaren heen hebben ze heel wat met elkaar meegemaakt zowel lief als leed. Nu wil het toeval dat Hans de laatste tijd weer negatieven en dia’s aan het scannen is van jaren geleden. Neem daarbij de top tweeduizend die hier dagen door het huis galmde en je krijgt een ware flashback. De woorden “weet jij dat nog?” zijn veelvuldig voorbij gekomen en alle verhalen die daar aan vast zitten. Maar natuurlijk hebben we ook genoten van het hier en het nu.

We hadden een welkoms borrel met Laci en Eszti die het heel leuk vonden om Jan weer te zien. De borrel was trouwens een palinka op sleedoorn. Die sleedoorn plukten we twee maanden geleden speciaal voor dit doel. We kneusden ze, goten de palinka erover en lieten het rusten. Het resultaat is mooie rode zachte palinka met een fluwelen afdronk. Zaterdag bezochten we Pécs. We dronken er koffie en haalden nog wat boodschappen op de markt. In de avond hadden we een oorverdovend feest in het cultuurhuis. Hoewel de muziek de trommelvliezen liet trillen kon dat niet voorkomen dat de bulderende lach van Jan er fors bovenuit kwam. Ze hadden duidelijk plezier, de twee vrienden.
_OCT0116
Zondag trokken we er op uit om de schoonheid van de omgeving te bekijken. En nu we toch in de buurt waren brachten we een bezoek aan de geitenboerderij met een vraag. Al snel kwam de palinka op tafel. De vraag werd beantwoord maar even later reden we alsnog weg met een tas vol worsten, kaas en stukken mooi vlees. Die zouden later goed van pas komen.

Maandag was een echte oudejaarsdag. Hans deed om half zes in de ochtend boodschappen maar trof over het algemeen lege schappen aan. Toch keerde hij terug met alle ingrediënten voor de oliebollen. Maar ook opnieuw met graten en koppen van de zalm. Het trof. De zon scheen en daarom was het mogelijk de bouillon te trekken in de zonne-oven. Ik maakte beslag voor de bollen en vulde die met noten, dadels, rozijnen en amandelen. Met de afzuigkap op de hoogste stand kon niet voorkomen worden dat het hele huis alsnog geurde, of liever gezegd meurde. Maar ze vielen in de smaak. Ook bij de buurvrouw van de overkant die ons net kwam verwennen met zelf gebakken lekkernijen. Ik gaf haar direct een zak mee, we hadden er genoeg.

Vuurwerk klonk al vanaf begin december. Nee, geen bominslagen of andere trommelvliezen trillende gevaartes. Kleine vuurpijltjes en een soort babyrotjes. Maar genoeg om Beau met trillende kaken op schoot te nemen. En dat al een hele maand lang. Pip en Jolene waren nooit zo bang van vuurwerk maar nu ze merkten dat dit wel wat opleverde wilden zij ook wel graag naar binnen. Net zoals de poezen.
L1030588

Ik heb er geen last van als ik maar binnen mag.

Ik heb er geen last van als ik maar binnen mag.


Het huis was dus vol op oudejaarsavond. En het enige dat knalde was de champagnekurk om twaalf uur. We wensten elkaar wat er te wensen viel, hieven het glas en trokken onze jas aan om naar buiten te gaan. Er was niets, slechts donker met af en toe een verlicht raam. Al het vuurwerk was al in lucht opgegaan. Voor Jan vond ik het wel jammer, maar voor onszelf was ik opgelucht. Maar bovenal hadden we het gezellig met elkaar.

MetJanHans

MetMiepJan

NieuwjaarBorrel

Nieuwjaarsdag kwamen P&E om de bollen, de kaas en de worst te keuren en natuurlijk om elkaar het mooiste te wensen. Het werd een fijne middag tussen fijne mensen.
kaas
En gisteren is Jan dus alweer vertrokken voor nog een dagje Budapest. Wij kijken terug op een fijne tijd waarin muziek, verhalen, vriendschap en liefde de hoofdrol hebben gespeeld. Kan een jaar mooier beginnen?

Mip

6 thoughts on “Oud en Nieuw.

 1. geweldig verhaal, kan me er wel wat bij voorstellen. Ben wel nieuwsgierig naar die sleedoornpalinka, wel wat bewaren voor me he, voor als we weer langskomen. Beste wensen vanuit Trogir, Hans en Vera

 2. Het lezen van de blog is er bij ingeschoten. Maar nu, in de vroege ochtend, ga ik die schade inhalen. Ach ja, dieren en vuurwerk, een klein drama. Ik ben weer “gevlucht” voor dit geknal en heb een paar dagen doorgebracht in Breskens met Hester en fam. Gezellig en rustig, nou ja, alleen siervuurwerk en dat vind ik niet erg.
  Fijn dat Jan bij jullie was, zullen spraakmakende dagen zijn geweest. Leeterlijk en figuurlijk.

 3. Lieve Hans en Maupie

  Gezellig verhaal.

  Wij hebben elkaar tijdens de kerst en nieuwjaarsdag al gesproken, maar ik wilde jullie vandaag toch ook nog een geweldige snertdag toewensen.

  Een paar stevige aaien over je rug is in (3 zoenen is uit) Toch maar beiden toegewenst voor het nieuwe jaar.

  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s