Feest? Feest!

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Gisterenmorgen drukte Hans flyers. Voor “je weet maar nooit”. Iedereen een eigen uitnodiging in de bus. Natuurlijk hingen er posters in het dorp, maar je weet nooit zeker of iemand het leest. Samen met de overbuurjongen en zijn vriendje werd elk huis voorzien. Het is best een hele trippel. Het is namelijk nogal een langgerekt dorp. Maar tegelijk kom je dan ook weer mensen tegen en je haalt ook nog eens een frisse neus. Dit was het laatste wat gedaan kon worden om zoveel mogelijk mensen te bereiken. En natuurlijk weet je dat niet iedereen komt. Na terugkomst bleek dat er ook nog een doos met prachtig speelgoed, twintig paar handschoentjes en ik weet niet hoeveel worsten gebracht was.

Vreemd als er iets georganiseerd wordt dat je blij bent dat het achter de rug is. Want natuurlijk is er onzekerheid. Wie komen er? En komt er wel iemand?

Het weer was prachtig. De zon scheen met een temperatuur van 9 graden. Vanmorgen om acht uur was er een invasie van vrouwen. Hulptroepen is een beter woord. Op z’n Hollands gezegd: niet lullen maar poetsen. Twaalf vrouwen direct aan de slag. Wat moet er gedaan worden? Je zegt het maar. Het gas werd aangesloten. Twee grote kookpotten verwarmde het water. De stukken varken in het water en wachten tot het bouillon werd. De sfeer was heerlijk. Hakken, snijden en proeven natuurlijk. Want die Holland kolbász wat is dat dan wel. Ze vonden het lekker ondanks dat ik vertelde dat het warm vele malen lekkerder is. Met vriendin Zsuzsa reed ik af en aan naar huis om spullen te halen en sommige ook weer terug te brengen. Daarna maakte zij de warme wijn. En Hans roerde in de kookpotten samen met de vrouwen. Ze proefden tot de juiste smaak gevonden was.

Half twaalf. De muzikanten brachten hun instrumenten naar het podium. Kriebels in mijn maag. Hoeveel mensen komen er? Wat verwachten ze? Vinden ze het lekker? Vinden ze het leuk? Zouden al die lieve mensen die dit allemaal hebben opgestuurd dit voor niets gedaan hebben? Ik hoorde achter me al dat Hongaren dom zijn en dat er heel weinig mensen op af zullen komen. Zelf houd ik niet zo van zo’n negatieve insteek, maar ja zij zijn Hongaren en weten het beter. Tien minuten later bleek mijn onrust voor niets. De eerste dorpelingen druppelden binnen en voor we het wisten waren alle tafels bezet. Om vijf over twaalf begon de muziek. Om vijf over twaalf begon het feest. Er werd gegeten, er werd gedronken en er werd gedanst. Natuurlijk kwam niet iedereen. Maar veel wel. Het was heel erg leuk. Hartstikke leuk. En alle zoenen die ik heb gekregen geef ik aan jullie die zoveel gegeven hebben. En het speelgoed en de handschoenen zijn uitgedeeld. Het snoep is uitgedeeld. De kinderen waren heel blij. Alles is schoon op gegaan. Behalve van de snert was nog wel wat over. Maar na een oproep van Hans keerden veel mensen terug naar huis en kwamen terug met een pan of koelkastdoos. Voor een paar uur hebben we gelukkige mensen gezien. Voor een paar uur was het feest voor iedereen. Onze dank is aan jullie.

En nu is het binnen rustig. Maar buiten giert de wind en slaat de regen hard tegen de ramen. Ook dat heet geluk, omdat dit pas begon toen het feest afgelopen was.

Mip

De voorbereidingen.
En waar het allemaal om ging.

En dan vergat ik in alle haast nog het belangrijkste: de mensen die het voor elkaar gebracht hebben.
Afbeelding 5

3 thoughts on “Feest? Feest!

  • Fijn, dat het zo’n succes was ! Ik weet uit ervaring dat de Hongaren erwtensoep echt wel kunnen waarderen. Ik kook bijna iedere maand 10 liter voor de straat hier, vooral de kolbász vinden ze super lekker. Er wordt dan ook regelmatig gevraagd, waar je die kunt kopen…We hebben met kromme tenen naar het weer gekeken.Hier was het noodweer. Jullie hebben echt geluk gehad.

   We hebben

   • Ik was weer te lang van stof .-(
    Ik bestel bijna iedere maand 10 kilo rookworsten bij een lieve vriendin van mij in Tilburg. Gaat schoon op ! De maggi vinden ze ook zo heerlijk.
    Liefs,
    Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s