Toch nog één keertje in m’n ogen wrijven

PRACHTIG WEER

Vandaag zulk schitterend we er dat we er even uit moesten. Even ronddolen in ons lievelingsgebied dat zich rond de hele loop van de Dráva bevindt. Toen ik een aantal dorpen een stadjes voorbij was vielen mijn ogen bijna uit m’n hoofd. “Zie ik dat nu goed, Míp? Lees jij dat bedrag nu eens als je wilt.” Met nadruk op de eerste getallen meldde zij “Twaalf miljard…. enzovoorts…” Nu hebben wij in de afgelopen jaren duizenden van deze borden gezien, door heel Hongarije maar eigenlijk zijn de bedragen die erop stonden nooit goed doorgedrongen…. tot vandaag.
Ter informatie hebben wij in de volgende 36 kilometer, genietend van het mooie weer, meteen de ons meest opvallende billboards (zie foto’s) op de kiek gezet.
Het totaal bij elkaar opgeteld en afgerond. Vervolgens hebben we daar een middenkoers tegenover gezet en kwamen toen op grofweg € 103.500.000….
“honderd drie miljoen vijfhonderdduizend euro” stootte ik uit?
In zo’n kleine omtrek reden we tegen deze borden op en hebben niet verder in de dorpen gezocht naar nog meer projecten.

DUBBELE TONG

Ja, ik geloof in Europa en de daardoor ontstane mogelijk de spanningen in dit deel van Europa blijvend tot het verleden te laten behoren. Dat de huidige regering van Hongarije daar wat anders over denkt mag de laatste jaren wel overduidelijk zijn geworden. De regering wenst geen inmenging in eigen huis en wil dus ook niet voldoen aan de eisen die de EU bank en het IMF stellen als voorwaarde voor een lening. Maar hoe kan men dan toch het land stukje bij beetje verbeteren. Kort geleden hoorde ik een econoom uitleggen hoe volgens hem de zaak in elkaar steekt. De roverhoofdman ( wij noemen hem vanaf nu zo, omdat anders de raad voor de media ingrijpt) heeft het spel goed begrepen. Een lening moet je terugbetalen vroeg of laat. Maar gelden die uit het structuurfonds van de EU komen, die zijn een schenking en een schenking die hoef je terug te betalen.
Die schenking is van harte gegund en zal het land dus echt ten goede komen op den duur. Maar vertel dan niet voor eigen publiek tegelijkertijd dat het aan die zelfde EU te wijten valt zelfde EU ligt dat het land in het slob ligt en dat het de schuld is van die EU dat Hongarije niet geholpen wordt door het IMF en de EU Bank.

Geen rotonde, geen school, geen buurtgebouw, geen dorpsontsluiting of kerk komt er tot stand zonder de gelden uit dat structuurfonds.
Speel het spel dan mee, maar dan met open vizier…. en zie in dat je nu inmiddels zelfs de hele middenklasse aan de bedelstaf aan het helpen bent en de armoede onder de bevolking alleen nog maar verder vergroot.Tevelen vertrekken er al voorgoed. Velen zoeken hun heil in het buitenland om daar beter betaald werk te doen en velen van hen komen, omdat ze de taal van dat buitenland niet spreken, in handen van handige landgenoten die -wanneer het om het uitbetalen gaat voor maandenlang hard werken- de pleitvaart hebben genomen. Jaren heb ik me politiek actief opgesteld, maar nu zie ik toe…. met lede ogen……dat dan weer wel.

Overpeinzingen hebben een plek nodig, een plaats waar je even in alle rust kunt nadenken en ontspannen. Heerlijk, we hebben we daarvoor één van onze plekjes opgezocht aan de oever van de Dráva die vandaag erg laag stond en razendsnel voorbij zoefde. Terwijl we daar genoten van de serene rust kwam er een forse formatie stuk van een of twintig aalscholvers over en weet je wat? Er heeft er ons eentje op ons gescheten.

HanszioDráva_011

Dráva_010

Dráva_009

Dráva_008

Dráva_007

Dráva_006

Dráva_005

Dráva_004

Dráva_003

Dráva_002

Dráva_001

6 thoughts on “Toch nog één keertje in m’n ogen wrijven

 1. Je bent zo verontwaardigd dat je een paar keer over je woorden struikelt…..
  Gelukkig dat je nog wel een mooie omgeving en leuk gezelschap had om je frustratie mee te kunnen delen!

 2. Gezelschap was inderdaad maar goed ook. Trouwens, nu even de struikelingen weggewerkt en ja, ik was erg opgewonden bij het schrijven van deze bijdrage…. maar toch bedankt.

 3. Marijke… dat geld uit het structuurfonds is om achtergebleven gebieden te ontwikkelen zodat ze daardoor aansluiting krijgen bij de rest van de wereld, oftewel Europa.
  Kortom, daar worden allerhande projecten van bekostigd zoals zonne-energiecentrales, verkeersverbeteringen en meer van die dingen.

 4. Of de zakken te vullen van burgemeesters met aanverwante bedrijven, zo hebben ze in Esztergom een mooi plein “gerestaureerd” alle winkels daar moesten weg, mocht geen auto/vrachtauto meer rijden ,dus geen los/laadplaatsen meer, de cafeetjes die er zitten moeten honderden meters lopen met de fusten kratten. Ligt natuursteen uit Italië enzovoorts, de burgemeester heeft ook gelijk zijn eigen nieuwe huis er maar mee laten bekleden/bouwen enz. , maar geen geld om de stadsbus te laten rijden en het vuil op te halen.
  Er is vanuit Brussel waarschijnlijk weinig echte controle hoe het geld uit gegeven word.

  • Carla, een waarheid als een koe. Verdelen onder de armen (lees eigen oksels) daar zijn ze heel goed in. Bij de zonnepanelen had ik nog wel het idee dat er “iets” mee gedaan is. Maar het zou me niet verbazen als ze niet eens aangesloten zouden zijn. Het bord bij de school klopt wel maar of al het geld daarvoor gebruikt is? De rest is aan Brussel. Heel erg, maar wel waar.

   Mip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s