Smeulend dak in winters landschap.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was een vreemde gewaarwording. Het sneeuwde flink maar de lucht boven mij brak open en liet de zonnestralen schijnen op de donkergrijze wolken. De honden hadden alleen oog voor hun frisbees maar mij viel iets op. Mijn ogen werden getrokken naar het huis van Laci. Een enorme rookwolk steeg op van het dak. Nu wil het nog weleens gebeuren dat er iets wezensvreemd in de kachel wordt gegooid dat veel rook veroorzaakt. Ik probeerde enkel te bedenken wat het zou kunnen zijn en verdiepte mij verder in het hondenspel.

Eenmaal thuis wachtte mij een mand met walnoten die gekraakt moeten worden om er olie van te persen. Ik verzamelde de schillen in een bak met daartussen nog wat noten voor de kippen en zette de bak op het terras. Nu werd mijn gehoor getrokken door alarmerende geluiden van sirenes. Niet één maar meerdere en het kwam steeds dichterbij. Ik riep Hans terwijl ik zelf naar achteren liep om nog eens goed te luisteren. Toen een brul: Mip! Kom snel! Het huis van Laci!!! We vlogen er naartoe en konden nog net voor de brandweer de tuin in rennen. Ik pakte Eszti vast die met grote verdwaasde ogen staarde naar de buurmannen die een gat in het dak maakten. Buurman Zolly had duidelijk de leiding en handelde snel. In de deuropening stond schoonzoon Józsi met grote blauwe ogen. Zijn ogen waren leeg als een zee aquarium zonder vis. Een grote natte jas plakte aan zijn lichaam. Ik rende naar huis om snel warme droge kleren te halen. Hij pakte ze aan maar deed niets. Nu begon mijn stem toch wat harder te klinken. Uit die jas! Uit dat hemd! Als een robot volgde hij mijn woorden. Ondertussen stapte Hans in de auto om Laci, die in Pécs was, op te vangen. Eszti maakte zich grote zorgen dat zijn hart het niet zou houden als hij dit zou zien. Dezelfde tijd belde buurvrouw Brigita een arts voor dochter Dora die zich in een shock toestand bevond. Zij was degene die de beginnende brand ontdekte en kon niet meer met haar gedachten terugkeren. Ze herhaalde en herhaalde steeds weer dezelfde woorden. Niemand kon haar bedaren.
20130210_1

20130210_3

De brandweermannen sloopten een groter gat in dak van het achterhuis. Grote bergen smeulend papier, hout, isolatiemateriaal en alles wat maar kon branden kwam in de tuin terecht. Mensen kwamen af en aan. Spraken troostende woorden en boden hulp aan in alle vormen. Slaapplaatsen werden geregeld en eten stond als het ware al te pruttelen.Omdat de stroom was uitgevallen regelde de burgemeester alvast een leeg staand huis voor het geval ze niet meer konden terugkeren. Thuis maakten we alvast het logeerbed op.
20130210_2

20130210_6
20130210_5
20130210_4

In de avond, toen het allang donker was, verdween de brandweer. De familie besloot in het huis te blijven. We gaven kaarsen en lampen en hoopten dat de nacht wat rust zou kunnen brengen.

Vanmorgen vroeg stonden Eszti en Dora op de vet besneeuwde stoep, kleumend van de kou. De elektricien had al heel vroeg de stroom in het huis weer in orde gemaakt. Hans verdween naar de keuken en bakte omelet terwijl nog meer buren binnen kwamen om de situatie te bespreken. De dames genoten van Hans’ kookkunst en voor heel even zagen we de gezichten wat opklaren.

Is er geluk in het spel? Ja, zeker. De schade aan het achterdeel is aanzienlijk, maar het huis is gespaard gebleven. Er is niemand gewond geraakt. Laci’s hart heeft het gehouden en gelukkig zijn ze verzekerd.

Mip

5 thoughts on “Smeulend dak in winters landschap.

  1. Wat zielig nou weer, gadverdamme! En dan zou je hopen dat de dochter en schoonzoon juist tot steun zouden kunnen zijn in plaats van een extra zorg…..maar gelukkig zijn jullie er en nog heel veel aardige buren die te hulp schieten! Die solidariteit is wel heel mooi.
    En gelukkig van die verzekering! En gelukkig is er niemand gewond geraakt of nog erger….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s