Local food.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

In Nederland probeerden wij al bewuste eters te zijn. Lam en rund van de Marokaanse slager. Groenten en kruiden zoveel mogelijk uit eigen kas. En kaas van markt in Rotterdam waar een man uit Woerden zijn eigen producten verkocht. En daarna natuurlijk een grote puntzak patat bij Bram Ladage, waar de aardappels onder je neus geschild werden en vers gesneden de verse olie in gingen.

De eerste kipfilets die wij hier kochten waren een wonder. Ze spetterden niet en bleven het formaat zoals ze de pan in gingen. Deze filet is ondertussen verleden tijd. Het verwateren van vlees (in de supermarkten) is hier ondertussen ook gemeengoed geworden. En na de reportage over roze slijm  (pink slime) in het gehakt en hamburgers draait onze vleesmolen nog meer dan voorheen ons eigen gehakt van vlees van de geitenboerin. Over hamburgers kan ik niet zoveel vertellen, omdat ik ze zeer zelden eet. Het moet ongeveer vier jaar geleden geweest zijn dat ik de laatste tot mij nam en daarvoor zat er ook minstens acht jaar tussen. Om de doodeenvoudige reden dat ik wil weten wat ik eet.

Verse pasta  maak ik al jaren zelf. In de la ligt een zak met mooie gedroogde pasta voor het geval er nood aan de man is. Voor het verse pastadeeg wordt natuurlijk gebruik gemaakt van de eieren die onze eigen kippen leggen. Pizza eten we elke week wel een keer en altijd uit eigen keuken, met de hand gekneed en daarna lekker rustend bij de warme kandalló. Ik versier ze met eigen tomatensaus en basilicum (ja, die vriezer is toch een pracht uitvinding), knoflook uit eigen tuin en de buffel mozzarella, ansjovis en pecorino van de Italiaanse winkel uit Pécs waar de nul-nul bloem trouwens ook vandaan komt. Groente en fruit halen we in de zomer uit eigen tuin en in de winter op de markt.

Maar waar halen we ons vlees en kaas vandaan? In de omgeving kennen we vijf geitenboerinnen. Inderdaad, allemaal vrouwen met eigen kuddes vee. Eén ervan is András Zsuzsa. De naam Zsuzsa wordt hier nogal veel gebruikt en daarom voegen we er zelf altijd iets aan toe. De naam van het dorp of partner. András is de partner van Zsuzsa, vandaar. Ze heeft een veestapel die bestaat uit geiten, grijs rundvee, schapen, mangalica varkens en ezels. Deze dieren hebben een geweldig mooi grondstuk van dertig hectare, of meer, met sappig groen gras ter beschikking . Er staan prachtige bomen die in de zomer de perfecte schaduwplek bieden. Ze hebben een goud leven en als dank leveren ze fantastisch mooie producten. In de vorm van melk, kaas, vlees en worsten. Afgelopen december waren we er samen met onze vriend Jan. Eigenlijk alleen om kaas te kopen maar we vertrokken met twee prachtige stukken mangalica varken, de haas van dat zelfde varken en de haas van het grijze rund. Maar natuurlijk ook kaas en worsten. En één van die worsten heeft mij zo nieuwsgierig gemaakt dat ik er gisteren een  haas biefstuk van heb besteld. Die worst was namelijk van ezel gemaakt. Ezel? Ja, ezel. En volgende week als wij ervan geproefd hebben zal ik laten weten hoe het heeft gesmaakt. Wij hopen dat het op paard lijkt.

Mip

5 thoughts on “Local food.

  1. Mooi he, al dat eigen spul en het bijna eigen spul. Daar kijk ik ook wel weer naar uit, eitjes en vlees uit het dorp en eigen tomaten. Ik heb vroeger ook wel paard gegeten, en eerlijk gezegd vind ik alle dieren lief, ook koeien en varkens…….maar ezeltjes, die vind ik heel speciaal. En als ze een heel mooi leven hebben gehad, op de door jou genoemde boerderijen, dan snap ik de worst en haas ook, en toch, tot nu toe heb ik ezels alleen geaaid……

  2. mooi verhaal Mip en Hans,

    Wat de producten betreft zo zo ik ook willen koken en eten prachtig.
    We hebben eens een keer bij jullie gegeten en dat was heerlijk de kruiden uit je eigen kas.
    Heerlijk.

  3. Bewust eten en dan vlees kopen bij de Marokkaanse slager? Het vlees is afkomstig van ritueel geslachtte dieren, wisten jullie dat niet? Of staan jullie achter het onverdoofd slachten?

  4. Ik ben geen koker, en maal niet zo om eten, wel let ik op vers en goede spullen als ik dan toch eten moet maken! haha, goed van jullie en ja lekker dat vlees zo vd boer!! dan proef je pas hoe het zou moeten smaken dat weet ik dan wel weer… xx Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s