Niets is wat het lijkt.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De jetleg is over. Zomertijd geeft altijd wat onrust. Dat uur eerder opstaan is niet zo’n groot probleem. Op tijd eten is dat wel. Maar nu ben ik weer in het gareel.

Ik had zin in spaghetti carbonara. Op zich een snel gerecht maar als de pasta vers gemaakt wordt duurt het wat langer. Ik kneedde het deeg en dat vind ik een prettige bezigheid. Je gedachten laten zweven en onderwijl je handen laten werken. Ik hoorde een nogal grillig geluid. Meer een angst roep. Van een kip of van een haan. Het kwam bij de buren vandaan. Het raampje boven het aanrecht geeft mij zicht op een klein deel van de tuin van de buren. Ik kijk er zelden door. Nu keek ik naar buiten en zag slechts het hoofd van de buurjongen met daarboven een hand waarin hij een bijl vasthield. Onder hem waande ik het pluimvee. Ik draaide mijn ogen weg en in mijn hoofd maakte ik beelden die hoorden bij de geluiden die ik hoorde. Ik zag hem wild hakken met de bijl terwijl hij het dier steeds miste of misschien net raakte, maar dan niet goed genoeg. Het gekrijs ging door merg en been. Misschien vond hij het leuk om “de kip zonder kop” truc te doen en rende het beest nu op zijn laatste stuiptrekkingen door het gras onder luid gelach van omstanders.

Er is een scene in de film American Beauty waarin de ex-militair (een drilzieke man die zijn gezin met militante precisie in de greep houdt) zijn zoon begluurd als hij bij de overbuurman is. Hij verdenkt zijn zoon van een homoseksuele verhouding met de overbuurman. In werkelijkheid bezorgt de zoon daar in het geheim drugs. Daarna volgt de prachtige scene dat de ex-militair tijdens een stort regenbui naar de overkant gaat, zijn buurman eerst een knal verkoopt en daarna uit zijn homoseksuele kast komt. Het was niet wat hij dacht gezien te hebben.

Deze laatste zin geldt ook voor mij. Ik zag een bijl, hoorde gekrijs en trok daar een conclusie uit. De deurbel ging. Toen ik de deur open deed leek het gekrijs uit onze eigen tuin te komen. Voor de poort stond diezelfde buurjongen met in zijn kielzog twee jongetjes. Hij hield, stevig in zijn armen geklemd, een krijsende haan omhoog met felle paniek ogen. Ik bekeek het dier en herkende hem als de haan van Eszti. De jongens trokken verder en niet veel later kwamen ze weer met lege handen terug. Vol trots liepen ze zwaaiend voorbij. De haan was terug op zijn plek en hij ging terug naar huis om de rest van het hout te hakken. Toen ik hem tot drie maal toe bedankte keek hij toch wat vreemd op. Hij wist niets van mijn gedachten. Het was niet wat het leek te zijn. Gelukkig maar.

En de carbonara? Is de lekkerste geworden van mijn laatste experimenten. Van deze ga ik het recept uitschrijven.

Mip

4 thoughts on “Niets is wat het lijkt.

  1. He, gelukkig maar, ook een happy end! Gelukkig kon je the end of the story ook meemaken en afsluiten met die lekkere carbonara…..
    Erg eigenlijk…..onze slechte gedachten…..maar soms niet onlogisch.

  2. Zo ook weer geleerd, ha, ha, ik zie het helemaal voor me. Zou precies hetzelfde zijn, dat zit gewoon in de mens , maar gelukkig dat het opgelost is anders zou je dat beeld maar bij je houden en de jongen er kwaad op aan kijken.
    Dat recept….ik lag vannacht wakker en dacht waarom schrijft Mip op haar blog niet een keertje een recept op voor de nieuwsgierigen onder ons ,en zie, daar kom je nu zelf mee…. Of je het zo bedoelt of dat je het voor jezelf opschrijft weet ik niet, maar mij zou je er een plezier mee doen, vooral om te kijken wat voor handigheidjes jij gebruikt.

  3. Mooi verhaal over het verkeerde been waar we soms op staan…en dat recept?? Ik voeg me bij Marijke….carbonara is inderdaad heel eenvoudig, maar als jij er een recept van hebt bedacht is het vast nou nét een beetje “meer”. Nu hoop ik maar genoeg stroop gesmeerd te hebben om het recept los te peuteren. Grapje hoor, Was een oprecht gemeend compliment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s