Vooral niét bewegen

Een nieuw seizoen… nieuwe kansen.

Soms dan kan ik het allemaal niet meer helemaal volgen en als ik het niet meer kan, hoe zit het dan met een groot deel van de vaste lezers. Veel vragen ook in onze richting hoe het nu zit… want de rug? Je had toch kanker?  Hoe is het nu met die tumor in je prostaat?  Maar wat is er nu dan weer? Wat.. je rug?  Kortom… redenen voor een korte en hopelijk afdoende uitleg over de stand van zaken.

Om met die eerste te beginnen… ja die tumor zit er nog steeds en zal daar ook blijven zitten. Inderdaad, kwaadaardig… dat dan weer wel. Door onenigheid tussen de Hongaarse en de Nederlandse verzekering heeft het wachten op de benodigde toestemming voor behandeling zó lang geduurd dat de specialisten het niet langer verantwoord achtten om door te gaan met de behandeling met vrouwelijke hormonen die in dat geval noodzakelijk waren om de prostaat te doen krimpen.
Maar ze groeien traag, die tumoren… dus even alle aandacht op iets anders gericht. Na uren van staan in de kou en soep roeren begon de pijn in de onderrug op te spelen.. niet een beetje, maar ondragelijk. Ja, als lange lummel had ik er al jaren last van maar wist het telkens wel te onderdrukken.

Onderzoek en vooral tegengestelde diagnoses en conclusies en dat terwijl ze hier toch knap goed zijn opgeleid, maar dat terzijde….. voorbeeldje? De onderste drie ruggenwervels versleten, artrose en uitstulpingen… ook wel een foraminale hernia tussen de 3e en 4e lumbale wervel rechts genaamd.
De reumatologe: “Vooral niet bewegen en veel rusten… denk erom hoor.” De neuroloog: “Lekker blijven bewegen en de rug en buikspieren beetje oefenen, En voor de rest kan ik niets voor je doen behalve een kleine operatie om de doorgang voor je zenuwen iets ruimer maken. Ja, je zult met die pijn moeten leren leven.” Therapie? Als het even kan, graag. Maar in warm geneeskrachtig water… neen, dat mag niet. Want met die tumor van jou… die gaat dan juist groeien daarvan.
Nu ben ik nog steeds bevriend met mijn oncoloog van mijn eerste kanker en die lachte zich helemaal rot…. broodje aap, raar verhaal. Want zo vroeg hij “Hoe warm is het in jouw lichaam dan wel niet…?”

Toeval of niet…

Alsof het zo moest zijn val ik drie dagen later in een uitzending van het programma Radar en daar is het onderwerp de vergoeding  voor een nieuwe manier van behandelen van  rugpatiënten en die is dus echt spectaculair en dus heb ik na het zien daarvan als een speer contact opgenomen met de Pijnkliniek van dr. Iprenburg en op zijn verzoek meteen een ‘pijnformulier’ aan gemaakt en vervolgens ook mijn MR scan opgestuurd naar zijn kliniek in Veenhuizen. Drie dagen later, zoals beloofd, werd ik gebeld… achterin de tuin met zicht op de bottende knoppen van de fruitbomen. Dokter had de scan bekeken en onder een klein voorbehoud van nog een routineonderzoek wist hij met stellige zekerheid te melden dat hij mij honderd procent en permanent van de klachten af zal kunnen helpen. Probleem? Het wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeringen en omdat het CVZ nu een nieuw advies aan het voorbereiden is waarin misschien staat dat die vergoeding er wel moet komen, houden wij nog even hoop.

Een conservatieve operatie? € 5.000,-.. weekje opname, vervolgens physio…  dus allemaal meerkosten die het totaal nog veel hoger doen uitkomen en wel vergoed.
Operatie volgens de nieuwe methode € 8.000,- … operatie 2 uur en daarna weer wegwezen op eigen kracht en zonder pijn. Je zou er bijna in gaan geloven dat het conservatieve deel van de hernia-specialisten bang is dat hun manier van werken achterhaald is en zich nu met de nodige stuipen blijft verzetten.  Voorlopig wordt het dus wachten tot het groene licht volgt en als dat niet lukt dan begin ik misschien wel een sponsoractie…. wie weet.

Welke pijn.. waar.. wat?

Omdat de pijn zonder medicijnen niet langer te verdragen was heeft de arts nu zwaar geschut ingezet. Geen pillen of capsules… nee.. een pleister en die geeft zeer gedoseerd en precies die hoeveelheid chemie af om de pijn te dempen.
Dat is lachen zeg… je voelt heel ver weg dat er iets onaangenaams is in je lichaam, maar toch met hetzelfde gemak sta je palen in de grond rammen voor het draagwerk waaraan de vrachten tomaten hun steun moeten vinden. Nu kan die kleine taaie Míp veel, héél veel werk verzetten en doet ze dat ook, maar het zou niet fair zijn om haar nu met alles te belasten, toch? We hebben een vracht zaden in de perspotten staan, wel meer dan vijfhonderd potjes om precies te zijn en die moeten straks allemaal de grond in en uit zichzelf doen ze dat echt niet en dus reden waarom ik M bijsta hierbij en samen genieten van het heerlijke weer dat ons in de greep heeft.

Wondertjes
Of de platanen het hebben overleefd is nog even de vraag want die hebben een flinke knauw gehad van het vorige seizoen, maar voor de rest kruipt alles uit de schulp. Bizar dat al die bomen zich koest houden zolang de temperatuur nog te laag is. Alsof ze met ingehouden adem in hun hoekje wachten tot het moment dat ze het niet meer uithouden en proestend van plezier de bloemblaadjes naar buiten beginnen te stuwen…. met een knal komt nu de schoonheid tevoorschijn en is het wachten of alles het gaat redden en niet, zoals afgelopen seizoen, overvallen gaat worden door een strenge nachtvorst. Het zou zonde zijn, want zo mooi als ik dit jaar de snoei heb Mooi… vanaf nu is iedereen weer een beetje op de hoogte en zal de blog weer grotendeels door M worden bijgehouden. Ik heb mijn zegje gezegd en zal me beperken tot wat begeleidende beelden en geloof me…  voor nu de beuk erin en zorgen dat we van een heerlijk seizoen kunnen genieten want wederom is de keuze gemaakt voor kwaliteit en is kwantiteit geen optie.

Hanszio

Is het eindelijk mooi buiten... moet zij binnen het 'blauw' afmaken...

Is het eindelijk mooi buiten… moet zij binnen het ‘blauw’ afmaken…

5 thoughts on “Vooral niét bewegen

  1. Ik zou maar vast een sponsoractie beginnen, op een officieel besluit, daar wil je vast niet op wachten…….zou een geweldige kans zijn!
    En die onco van je eerste kanker…..is natuurlijk fijn dat hij zegt wat jij graag wilt horen….maar het gaat hem niet om de warmte, maar de samenstelling van het water, wees voorzichtig dus. NL onco’s weten denk ik iets minder van thermaalbaden.

  2. Nou, nou Hans Ik vind het heel veel. Waar ben je toch voor verzekerd??Ik zou niet wachten op die ellendelingen. Ga maar beginnen met die sponsoractie. De beuk erin is een fantastisch streven. Pas op met die morfine pleisters. Je voelt de pijn niet, maar ook niet als je je lijf overbelast. Even wat anders, je bent wel een bofkont met zo’n krachtige Mip aan je zijde. Geniet samen van de zonzijde van het leven. Lieve groeten vanuit een regenachtig Nederland.

  3. heb hier een masseuse gevonden die mij van rugpijn heeft verlost(na 20 jr) en div. specialisten, is ook in Hu, google even op Dorn/Breuss behandeling, schijnt ook goed te helpen bij hernia/achtige klachten, ik heb helaas last van scolliose( die helaas iedere keer weer terugdraait)kost hier 35 euro voor 75 min.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s