Ode.

KortLevens verhalen en andere dieren vertellingen.

Het was in 1995. Samen met wat vrienden hadden we kaartjes voor zijn optreden in de Stadsgehoorzaal in onze stad. Maar zoals mij wel vaker was overkomen (Bram Vermeulen, de fantastische gitarist Paco Peña of de lyrische dans van choreografe Christina Lachapelle) was de kaartverkoop weer eens een grote flop. Het publiek werd dan gevraagd zoveel mogelijk vooraan te komen zitten om er nog een beetje sfeer in te krijgen. Of er werd een gordijn half door de zaal getrokken, zodat de artiest niet alleen maar in een holle kies keek tijdens het optreden. Bij Maarten was dat anders. Hij koos voor de optie van de kleine aangrenzende zaal van de Harmonie. Niet op het podium maar midden in de zaal, omringd door publiek. Het was nog een gesleep met de vleugel maar we kregen er iets fantastisch voor terug.

Toen ik Maarten van Roozendaal voor het eerst op de radio hoorde vloog ik naar de volumeknop. Wat is dit? Wie is dit? Even dacht ik aan Bram Vermeulen. Ik luisterde nog eens goed. Het leek er op en toch ook niet. Maar beiden hadden hetzelfde effect. Kippenvel en een stem die mij voor altijd wakker zou mogen houden. Maarten achter de vleugel met naast hem Kim Soepnel op bas zitten nog steeds in mijn hoofd. Voor mezelf was ik blij dat de kaartverkoop een flop was. Maar voor zo’n waanzinnig goed artiest was het natuurlijk een grote schande.

Het was tijdens de door Hans opgezette actie “Erwt voor de Snert” dat er een dikke envelop binnenkwam. De inhoud bestond uit een brief, foto’s van de afgelopen vakantie, geld voor de actie en een cd inclusief dvd. “DE BENDE VAN VIER” staat er met rode letters op. Ik ritste het cellofaan eraf en stopte de cd in het cd apparaat. Bij het horen van dit nummer http://www.youtube.com/watch?v=0JF5z_Ipp2o zette ik de cd nog maar eens op herhalen en pas veel later kwam ik erachter dat er nog veel meer mooie, leuke en fantastische liedjes opstonden.

Het was tijdens diezelfde “Snert” actie dat ik een email kreeg dat er nog bamboe snijplanken op mij lagen te wachten maar te zwaar waren om per post naar Hongarije te worden gestuurd. De oplossing kwam via A&E in Den Haag die in maart onze richting uit zouden komen.

Die planken kwamen ter sprake toen ik afgelopen zomer iets stond te snijden op een kunststof snijplank. Ik vind het vieze dingen, maar mooie houten planken had ik nog niet kunnen vinden. Toen viel het woord bamboe snijplank en zij vertelde er zo enthousiast over dat ik een beetje hebberig werd. Hoewel ik nog geen idee had hoe ze er uit zouden zien. Ik dacht aan het bamboe in onze tuin dat ik voor allerlei doeleinden gebruik als ze eenmaal verhout zijn. In maart werd het pakket door A&E bezorgd en ik wist niet dat je van bamboe snijplanken gewoon gelukkig kan worden. Ze zijn praktisch en wonder wonderschoon http://www.totallybamboo.com/c2/.htm.

Gisterenavond tijdens het maken van pasta stond de cd weer op. Ik draaide het deeg door de machine, hing de mooie lange slierten aan het droogrek. Zette de cd nog eens op en sneed de ingrediënten op de bamboe snijplank. En bedacht ineens, die ode die ik al tijden wil schrijven moet nu maar eens op de blog. Ode aan de muziek, Ode aan de bamboe snijplank maar vooral Ode aan Lia en Esther die bedacht hadden dat dit wel bij mij zou passen.  Het zorgt er in ieder geval voor dat ik elke dag met liefde kook, ook voor mezelf nu Hans na zijn operatie nog even niet thuis zal zijn.

Mip

3 thoughts on “Ode.

 1. “rust”in de tent en toch maak je zelf pasta, alleen voor jou? of eten de kippen mee?
  Ben nu wel erg nieuwsgierig naar de bamboe snijplank..ga eens snuffelen.
  Ik ga straks een tuinornament maken van een lege pot met halve knikker ( platte achterkant) er op plakken. Die met deksel op stok, weet nog niet precies hoe, maar het plaatje geeft een waanzinnig effect. Knalblauw, of diep rood. Die tussen de planten moet een heel mooi effect geven. Ik stuur je een plaatje .
  Frits slaapt ( weer) . Hij is wat van slag en kreeg gisteren koorts , dus dokter erbij. In de gaten houden en een antibioticum.( voor de zekerheid) liefs, je schone zus uit zeeland.

 2. Mooi die planken….zonde om op te snijden. En knap dat je zo voor je zelf kookt, zelfs die pasta. Ik maak me er met een Jantje van Leiden af…..heb wel al een paar keer groene asperges gemaakt met witte wijn en rijst, was lekker en makkelijk.

 3. Hey Mip,
  Sweet memories. Ik was bij dat zelfde optreden van Maarten en Kim. Ik kwam voor Kim, die ik ken als ex van een vriend van mij uit Amsterdam. Ik ging vaak naar haar optredens. Nu kreeg ik Maarten erbij en was op slag diep onder de indruk. Morgen naar H te NL met AnneMarie.Heb er zin in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s