Steenfruit.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Eén stap naar buiten doet je meteen weer naar binnen deinzen. Ondanks dat het terras natgespoten is en het pas half acht in de ochtend is geeft de thermometer 28.9 graden aan. We zoeken een mooie plek in de schaduw om de twee kruiwagens vol abrikozen, die Hans zojuist geplukt heeft, te ontpitten en in het palinkavat te gooien om voor straks een mooi stooksel te krijgen. Dit is de derde pluk van het seizoen. De eerste twee plukken staan in de schuur. In mooie glazen potten met daaraan een label waar opschreven staat wat de inhoud is. Zowel Hans als Mitone hebben een heel mooi handschrift en daarom zorg ik voor de labels en het rode raffia. Abrikozen chutney, abrikozen jam, perziken chutney, perziken jam staat er met sierlijke letters en het rode raffia houdt het label op zijn plaats.

Ja, we zijn weer eens in het fruit. Vooral het zogenaamde steenfruit. En daarin zijn wij niet de enigen. Vorige week zaterdag gingen we op bezoek bij Zsuzsa waarvoor Mitone en ik een lunch samenstelden. We genoten van het eten en elkaar in de schaduw van de grote notenboom en al snel kwam de afspraak dat Zsuzsa van Hans jam wilde leren maken. Hans plukte de mooiste abrikozen die meer de grote en de vorm van een peer hebben en intens van smaak zijn. Op een houtvuur maakten zij samen de jam en ik zorgde voor de rest van de innerlijke mens. De dag erna hadden we afspraak met Gabor en Zsazsa die een waanzinnig mooie plek bewonen in het Mecsek gebergte. Ook daar kwamen wij een vat vol borrelende abrikozen tegen. Niet vreemd want palinka stoken van vele soorten fruit is zijn hobby.  Omdat Hans chauffeur was mocht ik de palinka van vijgen proeven. Overweldigend lekker ondanks dat het ook wel overweldigend sterk was. En gisteren liet geitenboerin Simone een wonderlijk ijsje zien. Gemaakt van…… inderdaad abrikozen.

Straks, als de abrikozenbomen leeg zijn, komt er een volgende lading perziken, nectarines en niet te vergeten pruimen. Dit was de afdeling steenfruit en dan hebben we het nog niet gehad over appels, peren en frambozen. Of over tomaten, aubergines, meloenen, courgettes en pompoenen. Of kruiden. En als laatste natuurlijk ook nog druiven. Gelukkig dat Hans weer rechtop loopt. Gelukkig dat hij zich elke dag weer beter voelt dan de dag ervoor. Gelukkig dat hij zich eigenlijk beter voelt sinds jaren. En gelukkig dat hij van vroeg opstaan houdt. Want zonder zijn inzet zou dit toch allemaal niet tot stand zijn gekomen. Van waterdrager tot jammaker, hij draait er zijn hand niet voor om.

_JUL1548

Beau is er als de kippen bij als het over abrikozen gaat. Hij wijkt zijn centimeter van de zijde van Hans.

4 thoughts on “Steenfruit.

  1. Mooi verhaal, een weekje te vroeg gekomen/vertrokken! Of de zomer een weekje te laat! Dat kan natuurlijk ook! Plukse, pitse, kookse! X

  2. En dan moet er ook nog tijd over zijn voor…de was, huis een beeje toonbaar, koken, en dan nog een beetje energie over voor …elkaar? Weet zeker dat dat er is!
    Die oogst, giga. Mag het een onsje minder zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s