Zomaar wat dingen onder de zon.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Tomaten. Vlezig. Diep donkerrood. Met zorg geplukt in het gloren van de dageraad. Gehalveerd en zongedroogd. Ingelegd in zachtgroene olijfolie. Knoflook, basilicum en venkelzaadjes tezamen in een potje.

Tomaten. Vlezig. Diep donkerrood. Met zorg geplukt in het gloren van de dageraad. Gesneden. Tezamen met rozemarijn, tijm, vers laurierblad en wat zeezout. Warm geworden tot ze huilen en hun naam eer aandoen. Tranen van Tomaat.

Tomaten. Vlezig. Diep donkerrood. Met zorg geplukt in het gloren van de dageraad. Ontveld. Zacht sudderend met knoflook en basilicum in de pan. Tot ze zacht geworden uiteen vallen tot een mooie lobbige saus.

Aubergines. Bijna zwart van kleur. Glanzend en hard. Geschild, in blokjes samen met scheuten groene olijfolie, knoflook, hete peper en handen vol koriander. Zacht sudderend. Geroerd tot creme en nu tezamen in een potje.

Aubergines. Bijna zwart van kleur. Glanzend en hard.  Uren in zout. Nog meer uren in azijn. Uitgelekt en ingelegd op groene olijfolie tezamen met heerlijke kruiden en hier en daar een pepertje.

Aubergines. Wit als een blanke lelie. Nu nog aan de plant maar voor later een mooi recept voor in de oven.

Pruimen. Zacht en zoet. Ontpit en gehalveerd. Gedroogd in de zon. In kleine stukjes. Gekookt in witte wijn met vanille als extra smaakmaker. Nu in een potje maar voor later bij het verse kweepeerijs.

Eekhoorntjesbrood. Vers uit het bos. Gedroogd in de zon. En later in wat water uren trekken met heerlijke kruiden en wat zeezout. Donkere bouillon met de geur van bos tezamen met verse cantarellen in een kom. Als onderdeel van de maaltijd.

Ossenstaart. In grote stukken. Met verse kruiden en gefilterd water. Acht uur trekken tot een bouillon die zelfs ongelukkigen weer gelukkig maakt.

Ach, wie wil er nu geen moestuin en kruidenheuvel. En ach, wie wil er nu geen oven die alleen maar werkt op de zon. En zon? Die hebben we hier genoeg al mocht het soms ook wel wat minder heet zijn.

Afbeelding 23

Sensatie in een glas. Een tourtocht voor de smaakpapillen.

Mip

 

 

3 thoughts on “Zomaar wat dingen onder de zon.

  1. Watertandend en tomaten tranen trekkende woordenkeus lees ik hier weer. En dat voor het slapen gaan. Daar zeg je wat: wil ik een moestuin en een kruidenheuvel? Natuurlijk wil ik dat. Ik begin alvast te dromen…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s