Schatkamers met tuinschatten. Wat een seizoen!

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Als de eerste echte grijze wolk de zomer in ons land overdekt lijkt het meteen gedaan met die zomer. Ik schoof de gordijnen opzij, aanschouwde het grijs en volgde de regen die recht naar beneden viel. Goed voor het gras was de eerste gedachten die bij mij binnen viel. Eszti, gekleed in winterse kleren, klaagde over de pijn in haar lende maar nog meer dat de winter er nu echt aan zou komen. Ik lachte haar toe. “Lieve schat, het is pas september!” Morgen schijnt de zon weer.

Afbeelding 59

En zo groen werd het weer.

En die zon kwam. Heerlijke temperatuur om buiten te werken. We plukten grote trossen honingzoete druiven tot de kruiwagen helemaal gevuld was. Hans ontsapte de druiven. Liters donkerrood sap ving hij op en ligt nu in de vriezer voor latere momenten. De restanten van de druiven legde Hans in een bak, zodat de kippen er zich aan te goed kunnen doen. Tegelijk maakte ik tomatensaus in de zonneoven.  De hitte van de zon liet de saus borrelen en tegen de avond was het klaar. Ik zeefde de saus (had deze keer niet alle tomaten ontveld, doe ik de volgende keer weer) en deed het voor deze keer in potten. Bruine handgeschreven labels die met een rood raffiatouw aan de potten vast hangt. Ik ruimde een kast uit om op deze manier de hele zomerse schatkamer bij elkaar te zetten. Ondertussen pelde ik ook nog de amandelen. Was het met die dikke jas een kruiwagen vol, met de gewone schil werd het een grote krat vol.

Afbeelding 58

Prachtig en heerlijk tegelijk. Moet alleen nog even nadenken wat ik ervan ga maken.

En nu ze gepeld zijn is er nog “slechts” ruim twee kilo over. Ik stortte ze in een pan om geroosterd te worden en ging ondertussen verder met het inrichten van “de schatkamer”.  Ik zette de potten tomatensaus naast de zwarte en groene tomatenjam.

Afbeelding 60

De kleinste schatkamer van Hongarije.

Ik bewonderde onze schatten uit de tuin. Er bestaat een klein bedrijf dat zichzelf de kleinste soepfabriek van Nederland noemt. Een inspirerende club mensen die prachtige soepjes maken en die dan in potten doen. Mooi label erop en het wordt een onweerstaanbaar product. Zo keek ik ook naar onze producten maar kon er geen naam voor bedenken, omdat er teveel soorten zijn. Alles kleinschalig maar wel veel soorten. Toen dacht ik ineens aan het borduurwerkje dat ik 6,5 jaar geleden van schoonzus Marijke kreeg. A kertben vagyok! (ik ben in de tuin). En dat wordt nu de nieuwe naam, omdat ik bijna altijd in de tuin te vinden ben. Maar terwijl ik die naam bedacht hoorde ik iets sissen en daarna een pittige klik. Zag ik daar een deksel bewegen? Ik legde mijn oor tegen de pot en toen tegen de andere pot. Het siste inderdaad. De potten met tomatensaus staan nu in de vuilnisbak, wachtend op ontploffing en zijn daarmee direct uit het assortiment genomen. Volgende keer toch maar weer gewoon in de vriezer. Die is ondertussen omgetoverd tot “koude schatkamer”.

Afbeelding 57

De laatste schatten van deze morgen. Kweeperen. Dat wordt van de week gelei.

Afbeelding 56

Ook deze zijn van vanmorgen. Aubergines, op olie ingelegd, dat moet het worden. Denk ik.

 

En gisteren kwam ik Sproet tegen. Onze enige kip die eieren met sproetjes legt. Ik schrok van haar kop die helemaal donkerrood was. Mijn ogen gingen naar haar poten, die dezelfde kleur hadden. Ik keek of ik verwondingen zag of dat zij misschien wat vreemd liep. Niets van dat alles. Want toen ik haar nog even volgde zag ik haar richting de bak met druivenafval lopen. Ze stapte midden in de bak, trok de boel met haar grote poten uit elkaar en stak haar kop er in. Ben benieuwd welke kleur eieren we nu krijgen.

De zon schijnt nog steeds, de temperatuur is heerlijk en aan de winter denk ik nog lang niet. Ja, misschien morgen als er 14 graden en veel regen verwacht wordt. Maar daarna gaat de temperatuur gewoon weer omhoog. Hoop ik.

Mip

10 thoughts on “Schatkamers met tuinschatten. Wat een seizoen!

  1. Wat gek van die tomatensaus, wij doen het altijd in potten omdat de diepvries beperkt is. Prachtig allemaal, wanneer gaat de winkel open, of ga je een webshop beginnen? Kijk maar uit dat de kippen niet dronken worden…..

  2. Na een lange dag werken en in de stromende zeikregen naar huis fietsen geeft een depri-gevoel. Maar na het lezen van deze blog schijnt de zon weer in mij. Dank je wel,xx

  3. As het borduurtje al bijna vergeten, maar wat leuk dat je dat gaat gebruiken. Een heel kleine bijdrage aan je tuinleven.
    Wat zonde van de tomatensaus, maar er zijn ergere dingen. Prachtige opbrengst zeg.

  4. Ja, dat laatste hopen wij ook. Vannacht een aardige plens gevallen, en zwaar onweer, en vandaag dus een soort fris (23) Wij hebben de laatste vijgen zo’n beetje geplukt, dus de rest wordt lekker zo weggehapt.

  5. MMMMMMMMMMM heerlijk allemaal. Druiveneieren denk ik. Dat gaat het worden met Sproet. Die een kip is en geen duif en ook geen druif. ‘k zie haar voor me met haar poten scheurend en sleurend in de druivenshit.

  6. Wat zonde van die tomaten, veel werk, zet je ze na het sluiten nog in een pan met heet water? net als vroeger met wecken? ik doe alles heet in de potten,schoonmaken ,afsluiten en op z,n kop zetten. Het kan ook komen dat er nog ongare tomatenstukjes ingezeten hebben, misschien niet lang genoeg/heet genoeg gekookt in de zonneoven?
    Maar dit zal niet de eerste x zijn dat je dit doet, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s