‘Orgelmaniak’

Muzikaal bezoek

Verslagje door Hansio deze keer

Bezoek is voor ons vaak heel uitdagend en wel om het feit dat we altijd proberen iets bijzonders, iets extra’s proberen te verzinnen dat bij de bezoekers past. Een rondje door de omgeving is vaak wel het allerminste en natuurlijk een bezoek aan één van de vele kuurbaden want dat staat vrijwel altijd op de to-do-list en soms mag een bezoek aan een palinka-stokerij niet ontbreken. Dit keer hebben we Coen en Lia op bezoek en daar doen we altijd net een stapje extra voor, want we zijn al zo lang oude makkers van elkaar. Coen leerde ooit Lia kennen als leerling op wat toen de Kleinkunstacademie was en nu de Theaterschool heet en waar hij nu, ondanks zijn leeftijd, nog steeds wekelijks de piano bespeelt als begeleider van de afdeling ballet.  Coen is daar vele decenia werkzaam geweest als docent compositiekunde en heeft bijvoorbeeld vrijwel alle cabaretiers die vandaag voor het voetlicht staan onder handen gehad en herken ik feilloos zijn stijl terug in velen van hen. Naast liefde voor muziek heeft Coen een grote liefde of liever, een passie…ORGELS..liefst grote orgels en er is geen vakantie voorbijgegaan of er werden mooie en beroemde kerken bezocht alleen al vanwege hun orgels. In een heel erg grijs verleden was hij zelf ook organist in diverse kerken maar door de jaren is die liefde voor het instrument nooit verdwenen en zelfs nu op zijn 84ste is het zijn favoriete instrument en logisch dat er op dat gebied iets moest worden verzonnen. Wat meer voor de hand liggend dan eens via een goede vriendin van ons zien of het orgel van de basiliek van Pécs wellicht een optie zou zijn.

een vriendin

Weinigen in deze regio zijn zo goed ingevoerd op alle gebied als zij. Maakt niet uit op welk terrein ook de vraag…ze kent altijd wel iemand die…. Zo ook deze keer. “De organist is een goede vriend van me, dus geen probleem…ik ga het hem vragen” Nu moet ik erbij vertellen dat de functie van Coen een beetje had aangedikt en toen zij daar dus ook nog een klein beetje van haar kleur overheen goot was de organist meteen om en zo was het dus dat we deze ochtend Coen vertelden dat we een afspraak hadden in de stad en dat ook hij daarbij werd verwacht. Bij de hoofdingang werden opgewacht door onze vriendin,  de koster, de organist en mevrouw de rondleidster en leek het bijna er op alsof er een president of koning tijdens een staatsbezoek werd verwelkomt. Of we maar wilden volgen en dus beklommen we met enige moeite de stenen wenteltrap die naar het instrument leidt… het orgel. Op drie na het grootste orgel van europa en daar stond Coen, nog een beetje nahijgend van de trap, voorover leunend op het bankje te gapen naar de vier toetsenborden. De vaste organist was behulpzaam bij het uitleggen van alle registers…de speciale knoppen en de kleine weetjes over de voetpedalen….. en of hij maar plaats wilde nemen. Ongelovig keek hij mij aan met een blik van ‘echt waar?’  Toen ik hem aanmoedigde om toch maar te gaan zitten slingerde behendig zijn benen over de bank. Als een kind zo blij beroerde hij de toetsen en voorzichtig klonken de eerste tonen door de basiliek.  Na een paar minuten begon de verkenning van de vier toetsenborden en pedalen en druppelden de eerste improvisaties als een zomerse regenbui tevoorschijn om te worden gevolgd door wat brutaler rommelklanken….. Coen kwam op dreef en terwijl de rondleidingen doorgingen en hele schoolklassen hun juffen volgden kwam er een stoute blik in zijn ogen die ik maar al te goed kende. Met letterlijk een paar snelle bewegingen klikte hij alle registers open en gaf hij een knipoog en een paar seconden later donderde het en dreunde het hele gebouw uit zijn voegen.

emotioneel

Precies zoals hij net nog de boel liet swingen gaat zijn spel ineens over in heel breekbare muziek…net zo breekbaar als hijzelf en na enige minuten maakt hij ook even abrupt een einde aan zijn spel. “Allemachtig…. geef me vier maanden om dit orgel te leren kennen en ja, dan durf ik een concert te geven.” De vaste organist maakte duidelijk dat hij desnoods een maand mocht komen oefenen…wat? Vier maaanden, ook goed…meer dan welkom en wanneer hij tijdens zijn verblijf bij ons behoefte zou hebben om nog wat te spelen…geen probleem, de deur staat voor hem open. Met tranen in zijn ogen valt hij onze vriendin in de armen en geeft haar een voorzichtig kusje op de wangen…”Bedankt..enorm bedankt voor deze mooie momenten….”  en wanneer hem ook nog een fotoboek over de kerk in de handen wordt gedrukt is het hem allemaal teveel. “Kom op, lange, laten we gaan….” en voorzichtig dalen we de hoge ltrap af waarbij hij mijn schouders vasthoud om zijn evenwicht te bewaren. Buiten moeten we allemaal even bijkomen van deze grootse en onverwachte ervaring…een knallende basiliek.  Wanneer ik hem die avond vraag of we morgen weer even zullen gaan kan hij slechts stamelen dat hij eerst nog even van deze emoties bij moet komen en dat we morgen wel verder zullen zien.

Hansio

_HAM2670Tulp

_HAM2737Tulp

_HAM2743Tulp-Panorama

_HAM2755Tulp

_HAM2756Tulp

_HAM2757Tulp

_HAM2758Tulp

_HAM2759Tulp

8 thoughts on “‘Orgelmaniak’

 1. Mooi verhaal, en mooie plaatjes. Had er graag bij willen zijn, om ook nog eens te horen. Van de zomer heb ik een concertje bijgewoond in de Laurenskerk, met een organist wiens naam ik niet heb onthouden, en Eric Vloeimans op trompet. Gaaf, groots en grandioos! Jou mialadres hansio@mac.com doet het niet. Ga je straks nog wat sturen uit mijn junkenkamp.

  xx Peter

  Het Land Dat Lokt, Hongarije. schreef op 2013-10-10 06:33: > hansio posted: “Muzikaal bezoek Verslagje door Hansio deze keer > Bezoek is voor ons vaak heel uitdagend en wel om het feit dat we > altijd proberen iets bijzonders, iets extra’s proberen te verzinnen > dat bij de bezoekers past. Een rondje door de omgeving is vaak wel > het” > >

 2. NIEUWS UIT CASTLE CRAIG SCOTLAND

  Ik zit nu in m’n zevende week hier, nog vijf weken te gaan. Vorige week verhuisd van het kasteel naar de voormalige bediendenverblijven van het vroegere landgoed, daterend uit de 18e eeuw. Hier vindt de ‘Extended Care’ plaats. Er is hier, naast individuele therapie, (kleine) groepstherapie en (men’s)groeptherapie, keuze uit Eating Disorder Group, aromatherapie, mindfulness, yoga, meditatie,artgroup, iets met paarden, en vast nog meer. Daarnaast is er gym, fitness, wandelingen en HBOT, 100% zuurstof inademen onder druk van 1.8 atm gedurende anderhalf uur, dat is overall goed voor. Ik heb nu 30 sessies gehad. Elder zouden die sessies een paar honderd euro’s gekost hebben.

  Het is hier een soort Gallisch dorpje, met een soort dorpsplein. De bewoners zijn hier alleen nog veel gekker, maar er is alleen geen toverdrank. En er loopt hier van alles rond, echt een doorsnee van de bevolking, alle rangen en standen, voor zover die nog bestaan, zijn hier vertegenwoordigd.

  Naast Nederlanders (ongeveer 80 procent, omdat onze ziektekostenverzekeraars 100% vergoeden, maar dat is dit jaar voor het laatst) zijn er Engelsen, Schotten en Ieren, wat Amerikanen en soms war andere nationaliteiten, die het uit eigen zak betalen, en dat is niet goedkoop.

  Vorig weekend zijn er een stel mensen weggestuurd, een omdat hij bij een meisje in bed kroop, en twee anderen omdat ze weggesneakt waren naar Edinburgh en daar drugs gebruikt hadden.

  Over twee weken komt m’n zoon Edo op bezoek, met z’n vrouw Judith en hun dochter van dan 8 maanden, mijn kleindochter Nika! Ik kijk daar zeer naar uit, dat zul je begrijpen! En dan is het daarna nog drie weken.

  Naast alle dagelijkse activiteiten moet er nog gewerkt worden aan de schriftelijke uitwerking van ‘het 12-stappen-programma, best veel werk. (zie ook website Castle Craig).

  Tot zover voor vandaag.

  Hartelijke groet,

  Peter

  Het Land Dat Lokt, Hongarije. schreef op 2013-10-10 06:33: > hansio posted: “Muzikaal bezoek Verslagje door Hansio deze keer > Bezoek is voor ons vaak heel uitdagend en wel om het feit dat we > altijd proberen iets bijzonders, iets extra’s proberen te verzinnen > dat bij de bezoekers past. Een rondje door de omgeving is vaak wel > het” > >

 3. Fantastisch verhaal…….

  ook wij hebben iets moois ervaren daar in de Basiliek van Pécs..
  Met mijn nichtje en partner die bij ons op bezoek waren zijn we op een regenachtige zondag, daar naar binnen gegaan….
  Wij ,,,(Harry en Ik ) zijn hier al meermalen geweest en vinden het elke keer weer bijzonder.

  Willen jullie een gehele rond tour vroed de beste man bij de ingang?
  Nou…. dat wilde Ilse en Sander wel….. Dus ook de wijnkelder?
  Ja….. helemaal goed……
  Over een kwartiertje zou de beste man ons ophalen voor een rondleiding.
  Komt die beste man even later naar ons toe…. in een wat ongeruste toestand en zegt, De man van de wijnkelder is er niet…..Hij is ziek……(wij nog een grapje gemaakt van… Hij heeft toch niet te veel van de wijn gesnoept…. Flauw…….)
  Maar mag ik jullie wat anders aan bieden….?
  Hij vond het namelijk heel vervelend.
  Maar natuurlijk helemaal geen probleem…..

  En toen zei de beste man…… Zal ik een mooi stuk….speciaal voor jullie op het orgel spelen?

  Wij helemaal verbaasd en blij……
  Muziek….. altijd goed….
  Nog voorkeur?….. Bach misschien?

  En daar ging hij…..nog een keer zijn duim omhoog stekend…
  Naar “zijn ” orgel……

  En zo kwam het dat wij….. normale zielen, op een regenachtige zondagmiddag, in de basiliek van Pécs, met gepaste eerbied naar een prachtig stuk Bach konden, mochten luisteren.
  Ook hier…… Het donderde door de kerk…… Fantastisch.

  Mensen die ondertussen binnen kwamen keken verbaasd op…… zo van wat is dit dan….?

  En wij…… Zaten naast elkaar op een bankje in het midden van de basiliek…..
  te genieten……

  Na een kwartiertje kwam de beste man naar beneden…..liep naar ons toe en vroeg……Was het wel goed?

  Prachtig…….

  Dank jullie wel voor jullie mooie verhalen….
  Ik lees ze altijd met heel veel plezier.

  Lieve groet uit Monyoród …… Rita és Harry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s