Doe-het-zelf land.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Wij zijn mensen die zoveel mogelijk zelf doen. Een doe-het-zelf koppel zou je kunnen zeggen. Mits het binnen de mogelijkheden ligt natuurlijk. Want zoals Analysa schreef behoort breien en borduren weer niet binnen onze mogelijkheden. Maar wel onze eigen groenten verbouwen en natuurlijk de fruitteelt. Iets zelf doen geeft voldoening. Een handgemaakte pizza geurt en smaakt lekkerder dan eentje uit een doos. En handgedraaide pasta, gemaakt met onze eigen eieren, smaakt lekkerder dan uit een pak. De Hongaarse lessen zelf doen is lastiger want dat vraagt strakke discipline. We blijven natuurlijk wel ons best doen. Nu kan ik allemaal wel gaan benoemen wat we zoal zelf doen maar dat wordt tijdens het seizoen uitgebreid op de blog geschreven. En herhaling kan altijd nog als er helemaal niets meer te vertellen is.

Doe-het-zelf is ook echt Hongaars. Veel Hongaarse mannen van vijftig en ouder kunnen zowel schilderen, metselen, timmeren, slachten als tuinieren. Voor een waterleiding draaien ze ook hun hand niet om en van beerputten en daken hebben ze ook alle verstand. Hongaarse vrouwen kunnen ook veel zelf. Ze zijn kokin, kapster, naaister, moestuinexperts, weten alles van kippen, bloemen en borduren. Nou ja, eigenlijk teveel om op te noemen.

Omdat de regering van ons land ook een duit in het zakje wil doen hebben ze de volgende subsidie  voor het jaar 2014 bedacht. Een doe het zelf begrafenis. Ja, u leest het goed en daarom staat het ook vet gedrukt.

Ze stellen grafkisten en urnen beschikbaar en ook grond waarin iemand begraven kan worden. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat familie en vrienden zelf  het lichaam moeten wassen, het lichaam moeten vervoeren, het gat moeten graven en de kist zelf moeten laten zakken. Van de bijbehorende touwen weet ik niet of die in het subsidiebedrag begrepen zijn. En dit allemaal vanwege de crisis, bestemd voor mensen die een begrafenis niet zelf kunnen betalen. Zij laten hun dode geliefde of familielid achter in een ziekenhuis en dat wil de regering via deze subsidie voorkomen.

Nu staan ziekenhuizen vaak in een stad en liggen begraafplaatsen heel vaak aan de rand van een dorp. Hoe krijg je dan je dode geliefde op de plaats van bestemming? Met de bus? Op de fiets? In de kruiwagen? Lijkt me allemaal toch lastig.

Ik zie een beeld voor me van zwetende mensen die af en toe de kist even op straat moeten zetten, omdat het allemaal een beetje te zwaar is. Met de bus gaan zou een optie zijn, mits de deuren ver genoeg open kunnen en het middenpad breed genoeg is.  Vervolgens komen ze helemaal afgepeigerd op de plaats van bestemming en moeten dan ook nog de moed bij elkaar verzamelen om dat hele diepe gat te graven en vervolgens ook nog eens die kist te laten zakken en vervolgens dat hele gat weer dicht gooien. Nu kunt u natuurlijk denken: waarom graven ze dat gat dan niet eerder? Het kan maar zo, dat er stiekem een andere dode in begraven wordt. Al met al zal het een hele onderneming worden om dit allemaal in kannen en kruiken te krijgen. Of subsidie daar een oplossing voor is? Ik weet niet alles maar kan wel zo mijn vermoedens hebben. En over kruiken gesproken. Blijft voor mij toch nog wel een vraag over. Hoe zit dat dan met die urnen?

Om te laten zien dat dit geen onzin is zal ik u een link meesturen (Lia bracht mij hierdoor op het spoor). http://www.express.be/joker/nl/platdujour/hongaarse-regering-gaat-doe-het-zelfbegrafenissen-subsidieren/196171.htm

Mip

 

3 thoughts on “Doe-het-zelf land.

 1. Fantastisch bedacht. Dan lees ik ook op die site: Begrafenisondernemers zien de maatregel niet zitten. Ze spreken van een “IKEA-achtige aanpak”, die vruchtbare grond kan zijn voor illegaal werk”.
  Hahaha. Gat in de markt of gat in de grond.
  Jullie gaan zeker achter in de tuin liggen?? Of in het kippenhok. Niet dat het nu aan de orde is, maar we moeten het wel weten natuurlijk.
  Mag het niet overal die gaten in de vruchtbare grond? stof tot stof.
  Van een gebreide kist is vanwege jullie expertise dan weer geen sprake
  Zou ook mooi zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s