Meedenker.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De sneeuw die vannacht is gevallen ligt er nog. Er waait een koude noorder wind. De lucht is vreemd grijs, een voorteken dat er nog weleens meer zou kunnen vallen. De griep houdt ons binnen. Al dagen eigenlijk. Maar afgelopen zondag trokken we extra dikke kleding aan en stopten ons nog eens extra vol met anti-griep middelen.

De ontmoeting vond plaats aan tafel bij De Vrouw die uit het bos Kookt, afgelopen zomer. Het was een Duitse man die samen met zijn dochter en kleinzoon de vakantie doorbrachten in zijn (vakantie)huis niet ver daar vandaan. Hij toonde zijn I-pad, haalde zijn vinger over het scherm waardoor er steeds weer een nieuwe foto verscheen. Ik was oprecht geïnteresseerd in zijn verhaal over de zigeunerfamilie in Pécs. Een alleenstaande moeder met veertien kinderen. De vader was in alcohol ten onder  gegaan. Hij ondersteund die familie nu alweer vijf jaar. Maar ook toonde hij foto’s waarop kinderen een nieuwe speeltuin in gebruik namen. Dat was zijn oude beroep, speelwerktuigen voor kinderen bedenken die leuk zijn maar ook leerzaam. Hij overhandigde zijn kaartje waar op stond: Meedenker.

Dit voorval verdween naar de achterkant van mijn geheugen tot ik een paar weken geleden een email kreeg van vriendin Zsuzsa. Of ik het aantal kinderen in ons dorp tussen 0 en 14 jaar even aan haar door kon geven. Hans-Jürgen, zo heet de man, had voor eind november wat op de planning staan voor ons dorp en nog vijf andere dorpen. De burgemeester kwam met het aantal, maar dat was niet genoeg. Hij moest precies weten hoeveel kinderen er in welke leeftijdsgroep waren en ook nog een splitsing tussen jongens en meisjes. Dat had wat meer voeten in aarde, maar uiteindelijk kregen we toch een mooie lijst. Honderd en vier kinderen, waarvan precies de helft meisjes en de andere helft jongens.

Afgelopen zondag was het zover. Toen de deuren van de grote witte bus open gingen snapte ik waarom het allemaal zo precies moest. Op elk pakket staat de inhoud. Schoenen of kleding. Speelgoed of knuffels. Jongens of meisjes. Leeftijd en maten. Een gigantisch karwei moet dit geweest zijn. Onze burgemeester, nam het blij in ontvangst. Alles staat nu opgeslagen op het podium in het kultúrház om te worden uitgepakt en verdeeld.

_HAM3475Gerde

Bij de eerste doos kon er nog zeker een lach vanaf.

_HAM3476Gerde

Is dit ook voor de andere dorpen? Was de vraag. Nee, dit is alleen voor Gerde. Was het antwoord.

_HAM3477Gerde

Het podium raakt al behoorlijk bezet.

_HAM3478Gerde

Het lijkt wel een wonderauto, er blijft maar uitkomen.

_HAM3480Gerde

Laat mij die grote doos maar dragen burgemeester, die is veel te zwaar voor u.

_HAM3482Gerde

Een heel (erg) klein deel van de kinderen voor wie het allemaal bedoelt is.

_HAM3485Gerde

De “Meedenker”, derde van rechts. Aardige man. Oprecht aardige man.

_HAM3487Gerde

De dank bezegeld met een handdruk. De “Meedenker” en de brugemeester.

_HAM3488Gerde

Uitleg hoe het allemaal tot stand is gekomen.

4 thoughts on “Meedenker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s