Maart, oh heerlijke maand.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Aan het begin van de maand maart begin ik met steeds vroeger opstaan, zodat ik alvast gewend raak aan de zomertijd. Voorgaande maart maanden viel mij dat nogal eens zwaar. Vroeg in de morgen koud in huis en een grijze deken aan de hemel die bewolking wordt genoemd. Deze maand maart bevalt mij goed. Elke morgen een prachtige lucht met daaraan een rood/oranje glans van de opkomende zon. Voor zo’n lucht kom ik met liefde lekker vroeg mijn bed uit. Zin om de armen uit de mouwen te steken. Zin om ons op te maken voor een prachtig seizoen, de lente.

Afbeelding 7

De lucht is geklaard. De longen zijn weer bijna helemaal op orde. De kandalló brandt, als dat overdag al nodig is, met mooie ferme vlammen en verwarmd het huis weer zoals het hoort. Overdag zijn wij het meest buiten. Nu de giftige stoffen uit ons lichaam lijken te zijn verdwenen is er weer plaats om plannen uit te voeren. Energie gelijk een jonge hond. Maar komt dat alleen door die schone longen? Wij denken het niet.

Afbeelding 11

Het was vorige week zaterdag toen P&E ons een bezoek brachten. E heeft altijd een mandje bij zich waarin zij schatten vervoerd. Dit keer zat er een fles is met doorzichtig vocht. P had mij een email gestuurd die ik nog niet gelezen had. Maar nu die fles op tafel kwam werd ik toch wel heel erg nieuwsgierig. De email vertoonde een foto. Op die foto stond een berkenboom waaruit een slangetje kwam. Onder het slangetje een fles en in die fles doorzichtig vocht. Bij de email was ook een link gevoegd waar ik maar direct op klikte. Bij het lezen van de link werden we zo enthousiast dat Hans direct de boormachine pakte en een mooi dun slangetje zocht. Ik waste de flessen om het vocht op te vangen. We hebben vier berken in de tuin staan en eentje daarvan moest gaan dienen als voorbeeld. Welnu, vanaf vorige week zaterdag drinken wij drie glazen berkensap per dag. De rest van het sap dat we overhouden gaat in de vriezer om toch een mooie voorraad op te bouwen. Het sap kan slechts en enkel in de maand maart worden gewonnen. Op dit moment hebben we twee bomen die per dag ongeveer drie liter geven. Waarom dit sap zo wonderlijk is? Lees de link die ik hier mee stuur: http://www.tirol-design.at/abc/B-onderwerpen/berkensap.htm

Dit is de reden waarom wij met frisse moed ons strobalen project voor het grootste gedeelte hebben voltooid.

Afbeelding 6

Dit is ook de reden dat wij samen met vriendin Zsuzsa zakken vol daslook plukten in een bos hier een paar kilometer vandaan.

Afbeelding 8 Afbeelding 9 Afbeelding 10

Dit is ook mede de reden dat we eindelijk onze moestuin hebben ommuurd met een houtwal. De houtwal zorgt voor bescherming tegen de wind. Te ijskoud of te bloedheet. In beide gevallen dodelijk voor alle planten.

Niet alleen de frisse lucht in huis en niet alleen het berkensap maar ook de zon die elke dag heerlijke warmte geeft. Niet té, maar gewoon lekker een graad of achttien. We gaan zo maar eens lekker een glas drinken en daarna vol energie de tuin in. Maart, wat ben je toch heerlijk!

Mip

2 thoughts on “Maart, oh heerlijke maand.

  1. Ik geef jullie helemaal gelijk, deze maand maart is heerlijk alhoewel het in het N.O. nu al 2 dagen stormt als een gek. Maar het is niet koud. Heel leuk vind ik het om foto’s te zien van de daslook en de fles in de berkenboom. Nieuwe feitjes waar ik nog niet van wist, bedankt dus.

  2. Wat een super super actieve blog. Het plezier spat er vanaf. Heerlijk dit weer…..ook voor terrasjes en wandelen met de honden. Erg mooi de omheining langs de moestuin, hopelijk leidt het de wind een beetje om.
    En die daslook is zalig, gisteren ergens gegeten waar het bij zat, echt heel erg smakelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s