Rambolina.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was vorige week toen ik mijn laatste blog schreef. Ik zag een scherm waarop een verhaal te lezen stond dat ik mijn laptop moest herstarten. Het was dan ook de enige mogelijkheid, want niets werkte meer. Ook herstarten trouwens niet. Computers zijn iets vanzelfsprekends geworden tot ze niet meer werken. Gelukkig is Pécs rijk aan één echte Apple winkel die bij toeval ook nog eens een hele aardige eigenaar heeft. Nadat Hans telefonisch contact had gehad konden we de laptop brengen. Met een zorgelijke blik nam de eigenaar de laptop in ontvangst  maar hij zou proberen wat er mogelijk was. Tegelijk was ook onze blik zorgelijk want de eens zo prachtige winkel vol mooie Apple apparatuur was leeg. Helemaal leeg, nog slechts een grote doos waarop de afbeelding van een prachtig beeldscherm staat. De rest van de winkel was omgevormd tot kantoor. De crisis had ook hier toegeslagen. Voorheen had hij nog de academies en universiteiten die Pécs rijk is als klant, maar die zijn allemaal overgeschakeld op webwinkels of andere merken. Gelukkig voor mij heeft hij zijn serviceafdeling in tact gehouden. En nu staat hij weer op tafel, de laptop, helemaal gerepareerd en vernieuwd waar mogelijk is. Foto’s kan ik helaas nog steeds niet bijvoegen, maar dat ligt niet aan mijn computer maar aan het programma.

Het was ook vorige week toen ik mijn laatste blog schreef toen het zo ontzettend koud was. Winters koud. Ik moet het nu uit mijn geheugen terug halen hoe dat aanvoelde. Zondag begon het weer een beetje op te warmen en sinds maandag vlogen de temperaturen omhoog. Het werd zo heet dat buiten werken overdag niet meer mogelijk was, omdat de temperaturen boven de dertig graden uitstegen. Maar daar is natuurlijk altijd een oplossing voor: Vroeg opstaan. Nu is dat in het geval van Hans nooit aan de orde, die is altijd vroeg, maar ik moet mijn wekker zetten om op tijd gewekt te worden. Vijf uur is een hele mooie tijd. De zon die net op komt, gezang van alle soorten vogels (alleen met de koekoek heb ik altijd ruzie, omdat die maar blijft door koekoeken terwijl een koekoeksklok gewoon de tijd aangeeft) en verder is er stilte. Geen grasmaaiers, bosmaaiers of andere apparaten waarmee de aarde bewerkt kan worden. In de verte vrolijke stemmen van mensen die met hetzelfde doel bezig zijn als wij, de moestuin op orde brengen. In ons geval de laatste groenten en kruiden inzaaien en nog wat groenteplanten die Hans vroeg in de morgen op de markt gescoord heeft. Omringd door honden die spelen en rennen en af en toe eens komen kijken wat er gesloopt kan worden. De eer van het slopen gaat naar Sissi. Niets kan ik laten liggen. Het eens zo fijne pootstokje vertoond venijnige melktanden. Het handvat van mijn schepje precies hetzelfde. Als ik het plastic van mijn gespaarde flessen hoor kraken ben ik al te laat en ook bamboestokjes die aangeven waar iets ingezaaid is liggen verspreid over de moestuin. “Hek dicht!” Roept Hans dan. Maar die kleine donder wurmt zich gewoon door de kleine opening en als ik gebogen naar de aarde aan het werk ben heb ik haar niet in de gaten. Als ze het slopen zat is is Beau aan de beurt. Zij heeft hem uitverkoren als speelkameraad. Echt zachtjes gaat het er niet aan toe. Ze hangt grommend in zijn jas, bijt hem in zijn poten en trekt aan zijn staart. Ze heeft geluk dat Beau zo’n zacht karakter heeft, maar soms duikt hij ook onder. Weg van die kleine Rambolina, de nieuwe bijnaam van de zo lieftallige Sissi. Bij Pip heeft ze ook een poging gedaan maar die heeft ze nu benoemd tot haar leermeester. Ze kijkt alles van hem af en kopieert dat gedrag. Nu heeft Pip heel veel mooie karakter trekken behalve dan dat hij niet altijd even goed luistert. Ook dat is ze van plan van Pip over te nemen, maar daar proberen wij toch wel op tijd een flinke stok voor te steken.

Verder zijn wij dit jaar erg bezig met insecten. Het insectenhotel wordt nu redelijk bewoont door wilde bijen, waar wij erg blij mee zijn. De begane grond wordt nu bewoont door zeker twee egels. Welke insecten er verder nog een kamer hebben kan ik niet goed zien, maar zodra ik het weet zal ik daar natuurlijk melding van maken. We zijn wat minder blij met de zogenaamde ongewenste insecten. Laat ik beginnen bij de wesp. Al vanaf half maart in grote hoeveelheden actief en ook vanaf die tijd heeft Hans al minstens veertig nesten geruimd. Zelf doe ik daar niet aan. Ik heb wel een oog voor ontdekking en wijs dan keurig aan waar Hans de ontruiming kan doen. Toen kwam de slak, de naakte versie is het ergst want die ontdek je pas als bijvoorbeeld de aardbeien al leeg gevreten zijn. De slakken versie met huis, de zogenaamde wijngaardslak, zijn beter zichtbaar omdat ze zo groot zijn maar ook die kunnen met gemak een paar kroppen sla aan of een struik met spinazie. Daarna kwam de luis. Prachtige planten zoals pompoen, meloen, artisjok, rabarber, aubergine, pepers, paprika’s, okra, rode kool, bloemkool, courgettes en als ergste de eerst zo prachtige basilicum in een paar dagen tijd opgevreten tot er bijkans alleen nog maar een skelet overeind stond. Nu kan een bouillon van brandnetel nog wel goed helpen, mits die luizen er niet met miljoenen tegelijk zijn. En dat zijn ze wel. Hans kocht de winkelvoorraad aan biologische bestrijdingsmiddelen op en zoals het er nu uit ziet heeft dat bij de meeste planten wel geholpen. Daarna kwam de vlieg die met de mepper het meest bestreden wordt. En sinds gisteren zijn na een natte periode en daarna een hele warme periode de eerste miljoenen muggen uitgekomen. Ik hoop dat de coloradokever en nog wat andere vreetzuchtige insecten dit jaar onze tuin zullen overslaan.

En dan hieronder nog een klein verslag op video. Rambolina II.

Mip

6 thoughts on “Rambolina.

 1. Bedankt voor dit heerlijke verhaal. Ik zie het helemaal voor me 🙂 Die pup die over 6 weken bij ons komt wonen zal ook wel weer zo te keer gaan met onze andere 5 honden. En ja, die bijtspijkers die weten wat. Ik denk dat ik maar meteen voor een kunstgebitje ga, dan kan ik die er overdag uithalen. Gaat vast goedkomen met jullie Sissi. Nog veel plezier met haar!

 2. Wat een lieverd is die Beau toch. Honden, je kunt er de hele dag naar kijken en van genieten.
  Vannacht en vanmorgen een verfrissende bui en nu weer stralend. Ik hoop dat de wespen en muggen hier nog even wegblijven. En egeltjes hebben we ook……..erg leuk!
  Succes met de moestuin, er zal vast weer veel smakelijks uitkomen.

 3. Zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben, hahaha Sissi !!!!! Rambolina is echt veel meer van toepassing.
  Geweldig filmpje weer, wat is ze gegroeid en wat ziet ze er goed uit, dat word een flinke stoere meid.
  En Pip is onvervangbaar zoals hij de zaken regelen kan, een Border collie naar mijn hart.

  Groetjes,
  Ingrid en Peter

 4. ik moest wel even glimschateren, zo herkenbaar van Sissi. Wij hebben er 3, Banjer doet zijn naam ook eer aan, Gabber is een vrijkont en Rocky is wat rustiger intussen. We hebben onze tuin helemaal opnieuw moeten inrichten en overal hekjes gemaakt. Maar dan nog blijft het opletten geblazen, voor je het weet, gaan ze overal mee vandoor. Sneller dan het licht.
  Ach joch, nog een jaartje geduld .-)

  Sterkte met alles!

  Tegen de muggen gebruiken we wierook. Helpt echt.

  Groetjes,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s