Wonderplant?

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Al jaren staan de planten in onze tuin. In potten, want in de winter moeten de planten binnen staan. Ze verdragen geen kou en zeker geen vrieskou. In de zomer groeien ze flink door en vermeerderen zich snel. In de winter stonden ze altijd binnen, heerlijk warm in de woonkamer. Maar omdat ze zo groot werden, en daardoor de potten ook steeds reusachtiger, besloten we ze afgelopen winter in de schuur te zetten. Fout besluit! Allemaal verworden tot een slijmerige massa. Ondertussen staan er weer drie nieuwe planten. Klein van formaat en aan de voeten alweer nieuwe stekken. Alitjd leuk om weg te geven, die stekken.

Waarom is deze plant zo belangrijk? Voor haar schoonheid ben ik nooit gevallen. Ze ziet er uit als een gewone vetplant die nooit bloemen geeft. Ook haar vorm is niet echt bijzonder te noemen. Haar inhoud, daar draait het allemaal om. Vorig jaar kwam overbuurvrouw Erszi op slippers aangestrompeld. Ze had de avond daarvoor uren op de dansvloer doorgebracht met gloednieuwe schoenen. De enorme blaren op haar hielen gaven de pijn goed weer. Ik pakte een mes en sneed een stuk van de plant. Ik gaf haar instructies mee en als het niet mocht helpen dat ze dan toch echt naar de dokter moest voor een goede zalf. Een paar dagen later liep ze weer op schoenen.

Ook Pip en Beau hebben al heel veel baat gehad bij deze plant. Als ze in het meer zwemmen komen ze via scherpe rotsblokken weer de kant op, waardoor de kussens van hun poten vol met kleine sneetjes zitten. Een pijnlijke aandoening die verholpen wordt door het sap van de plant er op te smeren en zij daarna hun rennende leven weer voort kunnen zetten. Ook heb ik er vrienden mee ingesmeerd die een lichte zonnebrand hadden opgelopen. En zelf gebruik ik de plant ook regelmatig als ik mij weer eens gebrand heb tijdens het maken van een ovengerecht. Het brandende gevoel wordt gedoofd en littekens zijn daarna ook niet meer zichtbaar.

Waarom hemel ik deze plant zo op? Het komt door gisteren, toen ik een hemelse ontdekking deed. Hans maaide, voor de zoveelste keer dit seizoen, het gras in de boomgaard. Zoals de meesten van jullie wel weten gebruik ik het gemaaide gras voor de moestuin om de aarde af te dekken. Hans verzamelt alles keurig bij het hek en ik kan direct aan de slag. Er brak onweer los en  de regen stortte ter aarde. Toen het eenmaal weer droog was en de temperatuur was gedaald tot normale waarde stoof ik de tuin in om mijn werk af te maken. Nu had ik wel mijn bovenkant beschermd maar niet mijn benen. Lekker in korte broek, daar gaat natuurlijk niets boven. Dat vonden de muggen ook. Ondanks dat ik heel veel knoflook eet zien die muggen mij toch als een waar bloedtankstation.  Eenmaal thuis bekeek ik de schade en stopte met tellen toen ik boven de dertig bulten uitkwam. Laat ik zeggen dat het nogal branderig aanvoelde. Ik zocht in de kast naar een flesje met zuur dat helpt tegen de beet van een mug. Het flesje was op een druppel na leeg.Dan maar een stuk van de plant snijden dacht ik, het haalt in ieder geval de brand uit mijn huid. En toen gebeurde er een hemels wonder! De brand verdween, maar de bulten verdwenen ook! Weg! Foetsie! Geen gekrabbel en kruisjes van nagels in mijn vel. Niets van de alles. Gewoon verdwenen alsof er nooit een mug aan te pas gekomen was. Aloë Vera, jij slaapt nooit meer in de schuur en mag voor altijd in de winter in de warme woonkamer staan. Hoe groot je ook zal worden, ik zal je nooit meer mishandelen.

Mip

 

One thought on “Wonderplant?

 1. Joh, Mip,

  maak jij reklame voor de LIDL?
  Geintje:-) Ik las gisteren je blog en kom vandaag binnen bij de LIDL en werd toe gewuifd door de Aloe Vera aanbieding !! Nog geen 500 Forint. Daar woont er nu ééntje van bij ons.

  Te klein, om al wat vanaf te snijden, maar als ik dat zo lees, mag ik wel wat grotere potten aan gaan schaffen.

  Ik had er wel meer over gelezen, maar de plant niet gevonden. NU wel !!

  Bedankt voor de tip.

  Groetjes,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s