De lifter.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Afgelopen woensdag reden wij naar onze vrienden T&M. Achterin de auto hadden we twee vaten met kersen. T heeft sinds kort een stookketel om palinka te stoken. Hij bood Hans aan om onze kersen om te toveren tot deze drank. Hoewel hij nog niet heel ervaren is hebben wij er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. T is heel precies en dat is al een groot voordeel. Op de terugweg reden wij met de ramen wagenwijd open. In de achterbak lag dan wel een leeg vat maar toch werden we bijna bedwelmd door de alcohol.

We stopten bij een tankstation omdat Hans de bandenspanning even wilde controleren. Terwijl Hans de slang bediende, bediende ik de knoppen tot de juiste druk. Een grote man van rond de vijftig met grijs/blond haar en een aardig gezicht sprak mij aan. Of we naar het centrum van Pécs gingen. Nu vroeg hij dat wel aan een vrouw voor wie richtinggevoel zo ongeveer hetzelfde is als de weg vragen naar Mars. Mijn antwoord was dus: Nem. Hans keek me vreemd aan. Natuurlijk komen we langs het centrum, laat hem maar instappen. De man pakte zijn weekender en nog wat tasjes en legde die bij het lege vat in de achterbak.Ik maakte plaats voor in de auto, zodat hij zijn lange benen makkelijk kwijt kon en ik verdween op de achterbank. Omdat 20 augustus in Hongarije een nationale feestdag is (lees hier voor verdere details: http://www.beleven.org/feest/sint_stefanus_hongarije) reed er vanaf Pécsvárad maar één bus en daarom besloot de man te gaan liften. Ik draaide het achterraam open om de lucht in de auto iets te zuiveren. Na wat vragen heen en weer bleek de man in Pécs te wonen. Of hij dan in Pécsvárad gewerkt had? Nee, zei hij. Ik ben twee maanden afgesloten geweest van de buitenwereld. Alcoholverslaving. Ik draaide mijn raampje nog maar eens verder open.  Hij had gewerkt als leraar bouwkunde maar werd om die reden ontslagen. In diezelfde tijd kwam er een einde aan zijn huwelijk, dat 23 jaar had geduurd.. Ik vertelde dat Pécs dezer dagen wel een stad vol verlokkingen is met al zijn wijn en bier tentjes. Maar dat limonade natuurlijk ook overal verkrijgbaar is. Of tomatensap natuurlijk (mijn eigen favoriete alcoholvrije drank). Hans vroeg hem of de alcoholproblemen nu voorbij waren. Waarop hij geen antwoord kon geven omdat hij pas een half uur vrij was. Hij kwam terug op de tomatensap. Bij het woord Bloody Mary begonnen zijn ogen te glimmen. Vooral toen hij alles benoemde wat een Bloody Mary juist zo lekker maakt. We stopten bij een bushalte in het centrum. De man pakte zijn spullen uit de achterbak en wandelde al zwaaiend weg een feestende stad vol verlokkingen tegemoet.

Bij thuiskomst werden we meteen aangesproken door de overbuurman. Zijn adem rook gelijk het lege vat achterin. Tien minuten later zaten we er aan tafel vol verschillende mensen waar ons een overvloed aan eten werd aangeboden. We kregen gezelschap van verschillende mannen die hun waar graag wilden aanprijzen: witte wijn van eigen wijngaard. Uiteraard alles 100% biologisch.Of dat waar is weet ik natuurlijk niet maar ik ga er vanuit dat zij de waarheid spraken. De wijnen smaakten goed maar zo vroeg in de middag was het allemaal toch wel een beetje teveel van het goede. Met de lifter nog in ons hoofd wandelden we naar huis.

Mip

One thought on “De lifter.

  1. Om hier de balans in te vinden is baaie moeilijk. Ik probeer zelfs het 3e glas wijn te laten staan en dat is al moelijk, geen goed teken.
    Dat was toch even moeilijk voor de lifter om gelijk met zijn neus op het wijnvat te worden gedrukt. Tja hij had een andere auto kunnen uitzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s