November.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Knisperende bladeren onder de voeten. Ik kijk omhoog. Boom is bijna kaal. Ik kijk nog eens en zie de eerste lente uitloop in de fruitboom. Dat in november.

Ik harkte het hooi achter in de tuin bij elkaar dat Hans enkele dagen daarvoor had gemaaid. Zo’n kruiwagen hooi is niet zwaar maar vreemd genoeg voel ik dat dan toch wel in de spieren van mijn onderarmen. Het achterdeel van de tuin loopt af en daardoor loopt het stuk naar de moestuin op, omdat dan weer de weg terug is. De beiden moestuinen zijn nu overdekt met een flinke laag hooi. Bijna winterklaar. Het werk deed ik in t-shirt met korte mouw, dat was eigenlijk nog te warm. Temperaturen van rond de 20 graden. Dat in november.

Picture 8 Picture 9 Picture 10

Het was vorige week toen wij op kaasroute gingen. P&E hadden een adres waar ze al uitgebreid over hadden verteld. Niet echt in de buurt maar zeker wel een mooie route en dat is natuurlijk ook heel veel waard. Vooral als het op zo’n mooie herfstdag is. Nu hebben we al een hele geitenkaasroute, maar dit keer bracht de route ons naar de koe. Echte mooie smaakvolle koeienkaas kom je hier niet vaak tegen. Het kantoor waar de kaas werd gewogen en verkocht leek klein. Het kwam door de vrouw in de stoel waarvan je zou kunnen vermoeden dat haar partner die ‘s-avonds voor het naar bed gaan bij haar uit zou moeten trekken. De stoel en zij leken één geheel. Details zal ik u besparen maar het was een wonder dat de wieltjes onder de stoel nog normaal heen en weer reden tijdens het wegen van de kaas. Maar ze was gul met het snijden van de proefstukken. Ook voor zichzelf. We kochten er een heerlijke belegen en een oude kaas. Toen mijn oog op het Hongaarse woord vaj viel werd ik nog net iets hebberiger. Waar kom je het nog tegen? Verse romige roomboter die volgens E meteen haar kinderjaren terugbracht toen zij een stukje in de pan had laten smelten. Hans, nieuwsgierig als alttijd, vroeg naar de hoeveelheid koeien. Het bleken er twintig te zijn die wij ook nog een bezoek mochten brengen samen met de jonge man die ons direct uitleg gaf over het honderd hectare uitgestrekte landgoed. De jachtsoep die wij later op de dag in een restaurant aten paste precies bij deze dag. Echt iets voor november.

Picture 3 Picture 4 Picture 5

Het was dezelfde dag dat wij thuiskwamen en een grommend geluid hoorden in de achtertuin. Zou het? Zou het echt? En ja, het was echt. Eindelijk was het maïs van het land en hadden we weer zicht op het Mecsek gebergte. Datzelfde maïs was voor tijden een onderduikplek voor Sissi om zodoende Beau ongezien te bespieden. Nu er ineens deze ruimte was kon ze in eerste instantie haar ogen niet geloven. En tegelijk zag ze een mogelijkheid om eens rond te gaan neuzen op de rest van de velden. Dit maïs wordt normaal gesproken in oktober geoogst. Nu was het alweer een eindje in november.

Picture 6 Picture 7

Het is alweer enige tijd geleden dat Eszti en Laci jonge kippen kwamen brengen die ze zelf hadden grootgebracht. Wanneer gaan ze leggen? Was mijn vraag. Zo ergens rond de kerst, was het antwoord. Zwart/wit, zacht bruin en schitterwit waren hun kleuren en ze groeiden als kool. Tot Eszti vorige week de tuin in kwam en zij mij voorzichtig tegemoet trad. Die witte kip, moet je weten, is geen kip. Het is een haan. Ze keek me veel betekenend aan toen ik vertelde dat de naam Hó Fehérke (Sneeuwwitje) was.  Ze nam hem mee om hem even later als geslacht exemplaar terug te geven. Tegelijk met een prachtig nieuw wit exemplaar die wel een kip is. De soep smaakte goddelijk maar dat komt waarschijnlijk omdat hij toch een prachtig leven heeft gehad. En vandaag heeft de zacht bruine kip haar eerste eitje gelegd. Nog lang geen kerst, zelfs nog geen half november. De rest van de soep bewaren we trouwens wel te aan de kerstdagen.

Mip

 

One thought on “November.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s