Het groene goud.

 

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Met pasen denk je aan zon en lente en terrasjes gevuld met gezellige mensen die vieren dat het leven gewoon heel erg leuk is. Maar deze pasen voelde kouder aan dan kerstmis en winterjassen zijn nog steeds geboden. Net zoals hout voor kachel om het in huis aangenamer te maken dan buiten. Maar toch waren wij eerste paasdag buiten. In het bos. En dat had een reden.

Vrijdag was het goede vrijdag en niet alleen omdat die dag zo genoemd wordt maar meer omdat onze vrienden K&P weer eens op het platteland waren. Alweer meer dan een jaar leven ze in Budapest. Een stad waar werk is, waar goede restaurants zijn, waar terrasjes op elk zonnig moment vol bezet zijn en nog meer van die verlokkingen die zo’n stad te bieden heeft. Dat werken en genieten doen ze daar volop.    Maar nu kwamen ze bij ons. Ik bedacht me suf wat ik te eten zou maken. Vooral omdat ze nu zo verwend  zijn met al die mooie restaurants. Maar gelukkig viel het eten goed in de smaak en was het heerlijk weer eens bij te praten. En vooral ook veel te lachen. Bij aankomst overhandigde P mij een fles wijn met de mededeling dat het niet al te creatief was. Daarna zette hij een plastic tas met een vijf liter container op de grond met diezelfde mededeling. Olijfolie uit Kroatië die ze twee jaar geleden daar vers bij de olijfboer hadden gekocht. Door hun drukke leven in de stad komen ze niet toe aan koken en daarmee ook niet aan deze fantastische olijfolie. “Het groene goud!” riep ik uit. P keek nog wat verbaasd maar toen ik hem vertelde van de olijfschaarste die er in de belangrijkste producerende landen is en over de maffia die zich met dit gouden groen  gaat bemoeien zag ik zijn gezicht iets betrekken. “Heb je spijt? Dan begrijp ik dat hoor! Dan krijg je het meteen weer terug”. Maar nee, ik mocht het houden. Stel je voor! Vijf liter geurig groen goud! Dat bracht mij direct op een ander idee, alleen daar moesten we dan wel voor naar het bos. Ik kuste hen beide voor dit fantastische cadeau. De avond kon niet mooier beginnen.

Eerste paasdag was het koud en guur zoals ik al schreef maar dat hield ons niet tegen om naar het bos te vertrekken. En dan ineens heeft de kou toch weer zo zijn voordelen. Normaal gesproken zouden de planten rond deze tijd al lang in bloei staan of erger nog, zijn uitgebloeid. Maar nu stond het bos nog helemaal vol met prachtige planten en ook nog volop in de knop. De geur van daslook is nergens anders mee te vergelijken dan… daslook. In winterjas met das en bondgevoerde kaplaarzen stoof ik als het ware het bos in. Samen met een flinke emmer. Hans liep de andere kant uit en boog zich het meest voor de knopjes en ik voor de blaadjes. “Maak je het niet te gek!” Is een veel gehoorde zin als ik weer eens zo hebberig ben. Ik riep hem toe dat dit toch echt onze laatste kans was voor dit jaar. En zonder mij gelijk te geven plukte hij driftig door. De emmer vulde zich met het volgende groene goud. 

Picture 3

Een bos vol geurige geheimen.

Picture 1

Daslook, zover als het oog kan reiken.

Picture 2

Kappertjes, nu nog in het bos.

De knopjes staan nu in de inmaakpot en kunnen over een maand worden gegeten zoals kappertjes. De blaadjes liggen nog luchtdicht verpakt in de koelkast, wachtend op het moment dat de walnoten zijn gekraakt en geroosterd om daarna samen met het andere groene goud te worden samengevoegd in een pesto. En dit alles kwam samen door die mooie goede vrijdag. Voor K&P zal ik zeker een pot van dit dubbel groene goud bewaren.

Mip

4 thoughts on “Het groene goud.

  1. Lekker Hans en Mip! Het Zuiderpark, Rotterdam staat hier ook helemaal vol mee, je kunt het overal plukken.Dat dus ik stiekem dus ook, maar ik neem alleen een handje vol mee. Alleen wat ik voor die dag nodig heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s