Zomaar een paar foto’s.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Picture 32

Dat kippen sociaal zijn weten we al een tijdje. Vier jonge kipjes kochten we na de kippenmoordpartij begin mei. Eén bleek al snel ziek en viel binnen een week dood in het hok. Onder verzorging van deze drie. Met nummer twee ging het ook al snel niet goed. Rare poten waarvan er één ineens verlamd bleek te zijn. Bij het zien van de intense inspanningen van de gezonde kippen besloot ik dat het pootje gespalkt moest worden. Maar pootje nummer twee vertoonde ook verlammingsverschijnselen. Elke avond als de zon ging zakken stond het blonde kipje bovenaan het kippentrapje. De donkere onderaan het trapje. Aanmoedigend om toch vooral het hok in te komen. Een week lang bracht ik het arme kipje binnen en wist het in mijn achterhoofd wel. Hans is genadiger dan ik, Hij was in staat het beestje uit haar lijden te verlossen. Nu verzorgt het blonde kipje de laatste donkere, lamme poten en ik weet nu wel wat beter is. Maar uitvoeren kan ik niet steeds niet. Het blonde kipje heeft nu wel een naam: Növér, wat Hongaars voor verpleegster is. 

Picture 28

Van Hongaren wordt regelmatig gezegd dat zij geen dierenliefde kennen. Dit is Laci de Hongaarse buurvriend. Voor zowel ons als voor onze honden. Gek zijn ze op hem. En daarmee moet ik ineens denken aan de mevrouw van de hondenschool in Pécs. Haar conclusie was dat de les geen zin had, omdat er alleen Hongaars gesproken wordt en dat onze Sissi dat nooit zou begrijpen. Welnu, ze lezen elke letter ook al zou het Chinees zijn. De taal van het lichaam, dat zou die mevrouw van de hondenschool toch moeten weten. De school is gelukkig niet nodig, wij onderschatte haar intelligentie en haar leergierigheid. Geen betere leraar dan Pip, geen betere speelmaat dan Beau. 

Picture 30

Soms kunnen we er gewoon zin in hebben: Verse Mosselen! Ik maakte er verse pasta bij. Voor de saus hoefde ik alleen naar de moestuin te wandelen. Minicourgettes, de eerste verse zwarte tomaten, verse knoflook, peterselie en citroenthijm. Beetje goede witte wijn, een scheut slagroom en voor de mooie kleur echte paella kruiden die we uit Spanje cadeau hadden gekregen.

Picture 31

Ze smaakten in ieder geval fantastisch.

Picture 26

Het was gisteren rond half één toen de thermometer op het terras 38,9 in de schaduw aan gaf. Geen plek om eens lekker te lunchen. Een uurtje later lag Beau te klappertanden voor de deur. Als het gebit van Beau klappert weten wij dat er slecht weer op komst is. Geen betere weerhond dan Beau. Ik keek naar buiten en zag diep zwarte luchten onze kant uit drijven en hoorde in de verte het gedonder en zag de flitsen. Om drie uur was diezelfde thermometer gezakt naar 25,3 graden. Het voelde zelfs een beetje koud aan en trok snel een jurkje mijn bikini. De wind trok aan en wij dachten aan zware regen en hagel. En nog voor de bui zou losbarsten besloten we de meeste rijpe abrikozen uit de boom te schudden. We voelden druppels, een stuk of vier, en liepen snel naar huis. De bui is niet gekomen, althans niet hier maar wel een stukje verderop. Ik kreeg een opgetogen telefoontje over stortbuien en hagel zo groot als doperwten. De schade zal daardoor wel meevallen. 

Picture 33

En dit is dan de stookketel waar straks de vruchten palinka worden. Hans heeft een fantastische leermeester die hem streng de regels van het stoken leert. Vanwege de hittegolf staat dit apparaat nog even in de wachtstand. En aangezien er vanaf dinsdag een volgende hittegolf verwacht wordt kan het misschien nog wel twee weken duren. Geduld is een schone zaak. 

Natuurlijk gaan niet alle vruchten in het vat. Jam en compot. En als de nieuwe droogbak klaar is worden ze een mooie voorraad voor de winter.  Althans, als de honden zich inhouden. Die rapen graag mee. 

Picture 29

Vanmorgen. Zoals elke morgen. Trouw op stap met de slang om alle behoeftige planten water te geven. Ik was vanmorgen laat. Moe van het slechte slapen door de hitte. Moe van de hitte overdag. Hans hoor je niet klagen, die staat vroeg op zoals altijd. De koffie in zijn hand bracht ik hem, precies op het moment dat hij bijna klaar was en er alweer anderhalf uur water geven op had zitten. Dit ritueel zal nog wel even gaan duren. 

Picture 35

Dit is het weer voor de komende dagen. Tel er voor het gemak maar een paar graden bij. Als je mij zoekt? Ik zit na tien uur in de ochtend onder een steen. Net zoals de meeste Hongaren. Dit is één van de lessen Hoe word ik een echte Hongaar? 

Mip

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Zomaar een paar foto’s.

 1. Wat slim onder een steen! En wat een leuke foto’s allemaal en Beau is een superlotje uit de loterij, zoals alle hondjes dat zijn op hun eigen manier. Succes met de hitte en al het fruit.

 2. Hoi hoi, ook wij zitten de regen uit de lucht te kijken. Gisteren welgeteld 3 spatjes….wel een donkere lucht en donder- storm ! In Patosfa (te lopen hiervandaan) een flinke bui van een half uur en in Somogyvisló : kopietje van een mail van een vriendin..
  “Gisteren een gigantische bui met veel hagel. De hoofdweg is finaal overstroomd en een uur na de bui kolkte het water met grote vaart door de afvoergreppels. Zullen wel weer huizen ondergelopen zijn.
  Grote hagelstenen waren er ook en die zullen ongetwijfeld schade hebben aangericht in groentetuinen en wijngaarden. ”

  Wat een verschillen, he?

  Ik ga zo maar weer met de gieter te veld…De tomaten en de sier kalabassen groeien als achterlijken, de rest lust wel een slokje .-)

  Liefs,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s