Zomer oh zomer.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Nooit geweten hoeveel mensen er onder één boom passen en dan ook nog allemaal schaduw hebben. Heel veel in ieder geval. 

Het was vorige week vrijdag tijdens de begrafenis van de buurvrouw heel schuin aan de overkant. Veel mensen waren er nog van in shock. Ze had veel vrienden zo bleek wel uit het aantal mensen die op waardige manier afscheid van haar wilde nemen. Met de zon recht op de begraafplaats was er eigenlijk geen houden aan. Bij mezelf wist ik niet of mijn tranen zo snel vielen of dat het zweet was dat uit mijn haarrand kwam sijpelen. 

Anderhalve week eerder had ik een gesprek met Timea, zo was haar naam. Ik maakte haar complimenten voor haar doorzettingsvermogen om ondanks de hitte toch weer elke dag een stevige wandeling van minstens vijf kilometer te maken. Er was trombose in haar benen geconstateerd en op dokters advies zette ze elke dag haar lichaam in beweging om er misschien vanaf te komen. Dit was tijdens de paard en wagen wedstrijden die elk jaar in ons dorp worden gehouden. Een evenement waar zij zich met hart en ziel op stortte. Van aanmoediging van de deelnemers tot aan de catering die bij haar in welverzorgde handen was. Twee dagen later werd ze dood gevonden. 38 jaar. Haar hart heeft op enig moment stilgestaan en wilde niet meer verder kloppen. Moeder van drie kinderen tussen de twintig en negen jaar jong. De shock golft nog altijd door in ons dorp. 

De begrafenis was een dag voordat we op het strohoeden festival waren uitgenodigd. Net zoals vorig jaar was de sfeer plezierig, prettig en vriendschappelijk. Maar ook daar speelde de hitte een grote rol. Hoewel het voor ons mooi uitkwam dat de zon uitbundig scheen, omdat we een demonstratie met de zonneoven hadden, was de last van de zon een geseling voor het lichaam. We kregen veel schaduw aangeboden maar er was zoveel interesse dat we toch bijna een hele dag in de zon moesten vertoeven. Flessen koud kraanwater over hals en kleding brachten in ieder geval wat verkoeling. Het was dezelfde dag dat tegen het begin van de avond de lucht betrok van grijs naar donkergrijs. In de verte zagen we razend onweer en eenmaal thuis gekomen troffen we Beau totaal in de war verstopt onder de caravan. De wind trok aan. De temperatuur daalde tot zeer koel. Maar er viel geen drup. Niet één. De volgende dag was het weer net zo heet als de dag ervoor en weer viel er geen drup. 

Picture 27

Eén van de zangeressen tijdens het strohoedenfestival.

Afgelopen week is de temperatuur dan eindelijk onder de 30 graden gedoken. En er viel regen. Zoveel dat Budapest de Nederlandse televisie haalde. Overstromingen door wolkbreuken en hoosbuien. Een dag later was Pécs aan de beurt. Bij ons heeft het ook geregend maar zeker geen hoeveelheid om daarmee de televisie te halen. Hoewel ik daar wel een beetje op gehoopt had. Niet op televisie of  overstromingen natuurlijk maar wel een enorme bulk water die de natuur op dit moment zo goed kan gebruiken. 

Picture 37

En zo ga je er dan uitzien na die schroeiende hitte.

Picture 36

Het werd hoogtijd voor een verkoelende douche.

Picture 30

De perzikboom, geknakt onder haar eigen vruchten.

Picture 28

En dit toch ook elke morgen bij het ontbijt.

 

Picture 26

Poes Zsazsa zag de bui al hangen. Daar bleef het dan ook bij.

Ook het meer waar we verleden week met de honden gingen zwemmen kon wel wat water gebruiken. Daar waar ik normaal gesproken tot aan de hals onder water stond kwam het nu niet verder dan net onder de middel. Met een temperatuur als lauwe pis en groen kleurend water voelde dat niet lekker. De honden hadden er geen last van. Die sprongen en zwommen en plonsden nog een keer. Terug in de auto begon het toch behoorlijk naar beerput te ruiken. Bij thuiskomst kregen ze weer een plons water maar dan wel flink ingesopt met shampoo. 

Picture 32

Het water in het zwembad is koel en helder. Zo helder zelfs dat je er hockey kunt spelen. Onderwater hockey. Het schijnt een olympische sport te zijn.

Wie niet van water houden zijn wespen. Wespen houden van gloeiende hitte en daarom kwamen ze ook in grote getale tegelijk uit het nest. Nog nooit zoveel tegelijk met elkaar zien krioelen. Hoewel ik de nesten best goed kan vinden hebben we waarschijnlijk maar een klein deel kunnen uitroeien. Maar het lijkt in het niets te zijn waar vrienden mee te maken kregen. Gisteren vertelde ze het gruwelverhaal over in vijf etages opgebouwde wespennesten. Ze spraken over duizenden en kregen het nog te kwaad bij het uitspreken van die getallen. Ik haalde opgelucht adem en bedacht dat in ons geval die honderdtallen toch best wel meevallen. Bij Vroege Vogels spraken ze over “een goed wespen jaar”.  Voor mij zou dat betekenen: geen één of enkele. Maar daar zullen ze bij Vroege Vogels wel anders over denken. 

Picture 35

Een klein nest onder het afdak van de veranda. Eén van de velen die we gevonden hebben.

Picture 25

Voor Vroege Vogels doe ik deze foto er nog maar bij. Ik vond deze vlinder gisterenmorgen. Rustend op een Oleander. Toen Hans na de boodschappen de auto binnen reed trok ik hem half uit de auto. Meekomen Hans! Ik heb iets prachtigs voor je! En zie hier hoe geweldig hij deze schoonheid in beeld heeft gebracht. 

En nu maken we ons op voor de komst van twee vriendinnen. Dinsdag zullen ze landen op Budapest. De weersvooruitzichten zijn goed. Lekker warm, niet te heet en af en toe een regenbui. Maar wat maakt het weer uit. Vriendschap gaat boven alle temperaturen.

Mip 

 

One thought on “Zomer oh zomer.

  1. REGEN…….is dat?

    wespen, ontelbaar…..van die gemene! Een halve akker vol. We hebben vergif gekocht en dat om en in het nest gestrooid, maar er zijn er weer….uit allerlei gaten kruipen ze.

    Groetjes,
    Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s