Herontdekkingsreis.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De afgelopen week was ik op reis. Het was een reis in de tijd die 46 jaar geleden begon. Met een oponthoud van 20 jaar. Maar een herontdekking in 2007, het jaar dat Hans en ik vertrokken naar Hongarije. Daarna is het contact gebleven. Het werd een reis met veel afslagen, zonder wegwijzers, maar we kwamen altijd weer terecht waar we moesten zijn. 

Maar nu was Loes hier voor een kleine week. Aangemoedigd door Marijke, een vriendin uit een nieuwere tijd. Samen reisden ze naar Hongarije met geen enkel idee wat hen en ook ons te wachten stond. 

Ze stonden nog maar net op het parkeerterrein toen Hans de auto hun richting uitdraaide. Mijn deur was al open voor de auto was gestopt. We vielen elkaar letterlijk in de armen. Wat ben je mooi! Riep zij. Wat ben je prachtig! Riep ik. Tijdens het sjouwen met koffers ging de waterval van woorden gewoon door. Alles door elkaar. Zelfs tegen de stroom in. Zoveel te vragen, zoveel te vertellen. De eerste weg die we insloegen ging alle kanten op. Een rotonde vier keer rond door de woorden van herhaling. Toch kwamen we weer ergens uit.

We reisden van hot naar her. Naar vroeger, naar nu, naar toen, naar gisteren en weer naar vroeger. Weet je nog? Werd een standaard zin. Oh ja, dat is waar ook, dat jij dat nog weet!  Werd de tweede standaard zin. We reisden door berggebied. Dalen van zorgen en verdriet eindigend op toppen van groot geluk. 

Maar we waren ook hier. Gewoon in de tuin voor een wandeling tussen bomen nog vol fruit en een moestuin met groenten die nog moeten rijpen. Dan waren we weer met vier personen. Net zoals aan tafel waar ze allebei alles lekker vonden. Ze genoten van verse eitjes en van de kippen die ze leggen. Honden en poezen waren gelukkig helemaal geen probleem. 

We namen hen beide mee op de reis van de smaakpapillen. Hans en ik kookten deze reis door elkaar heen wat dan weer verrassende effecten gaf. Hans was ook de reisleider in muziek. Een wereld waar hij heel goed de weg kent. 

We zwommen in het stinkende water van Harkány en later weer in een ander zwembad. Zij haakten beiden iets van zwarte draad, niet wetend wat het zou worden. Marijke herstelde mijn winterjassen. Loes speelde gitaar en zong haar zelf geschreven nummers die ik met open mond aanhoorde. En zoals dat bij mij hoort, met tranen in de ogen. Zij kraakten samen noten die we twee dagen later vermaalden tot olie. Ondanks de hitte reisden we tegen de avond af naar de stad. Genietend op een terras waarbij gelukkig een restaurant hoorde met een heerlijke keuken. We deden veel in 6 dagen maar bij alles hoorde een vertelling. Deze week heeft ook bewezen dat het lachen ons absoluut niet vergaan is. Behalve bij het afscheid dan.

De ooievaars zijn vertrokken. Dat is normaal gesproken een teken dat er een einde aan de zomer komt. Met een zoveelste hittegolf zijn wij daar nog niet zo zeker van. Loes en Marijke hebben er in ieder geval een staartje van meegekregen. Of was het toch die warmte van vriendschap die ik voelde stromen? Je zou kunnen stellen dat het een heel gelukkige kleine week was.

Mip

Picture 1

De verkoeling deed ons duidelijke goed.

Picture 3

Samen met twee pretletters.

L1040755Girls

Een zwoele zomeravond in Pécs.

L1040756Girls

Marijke in afwachting van het voorgerecht. We hadden best trek.

L1040758Girls

Die twee konden het goed vinden.

L1040760Girls

Nog even een wandeling door het centrum van Pécs.

L1040761Girls

L1040770Girls

Walnotenolie persen. Lekker in de schaduw van de notenboom. 

L1040766Girls

Een beetje zweten was het wel. De kippen en de haan weken trouwens niet van onze zijde.

L1040772Girls

In het blauwe bakje is het niet wat het lijkt. Dit zijn de droge drollen na de persing van de walnoten. Achter Loes, in de fles, het resultaat van noeste arbeid.

 

3 thoughts on “Herontdekkingsreis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s