Een weerzien na zes jaar.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Hoewel het alweer zes jaar geleden was dat ik haar in levende lijve had gezien leek ze niet veel veranderd. Of het moet haar lange haar zijn geweest dat toen minstens de helft korter was. We omhelsden elkaar om onze blijdschap te laten voelen op dit weerzien. Ik pakte haar handen en keek naar haar. Ze zag er fantastisch uit. Toen ik haar in de ogen keek wist ik het. Ik hield een vrouw in rouw in mijn handen. Haar rouw liet zich niet vangen in treurnis of tranen. Haar rouw zat diep in de ziel die in haar ogen zichtbaar was. Het was ook nog maar vier maanden geleden dat Jacques haar na een kort ziekbed ontvallen was. Een rauwe waarheid waar ze niet aan kon wennen. En waarschijnlijk nooit aan zal wennen. Zoveel jaren samen geweest, zoveel gedeeld. Veel lief maar ook heel veel leed. Dat deel konden ze alleen samen delen. Noël voelde zich geamputeerd zonder Jacques. 

Picture 8

Het werd een bijzondere week waarbij het weer op en af ging. Noël is een zonaanbidder. Niet dat ze dagen ligt te bakken en de huid laat bruinen. Maar juist het licht en de warmte van de zon doen haar goed. Toen de temperatuur zakte naar elf graden besloten we om in het warme water van Harkány te zakken. Een deugd voor het lichaam en de ziel. Maar als ik water ruik krijg ik trek. En als ik trek krijg wil ik eten. En als ik niet eet word ik volgens Hans narrig. Kan zijn. We zochten het restaurant binnen. Dat bleek gesloten te zijn. Slechts enkele kleine tentjes buiten konden iets eetbaars bieden. Gedrieën, met een handdoek om de middel en een handdoek om de schouders liepen we door de kou en miezer buiten. Erg aangenaam voelde het niet, maar ja trek is trek. We kozen (of misschien wel ik) het verkeerde tentje waar we tegen teveel geld te weinig eten vonden. Gelukkig bracht het warme water  later weer troost.

Tijdens het omkleden hoorde ik mijn naam roepen met enige paniek in haar stem. Noël draagt altijd mooie sieraden en om die ook mooi te houden adviseerde ik haar die allemaal af te doen. Ze kunnen in het water verkleuren. Op zich geen probleem maar het kan maanden duren voordat de ware kleur weer boven komt drijven. Nu zag ik haar vurig zoeken in haar tas. De ring van mijn overgrootmoeder is verdwenen. Goud met drie diamanten. We keken nog eens en nog eens. We vroegen de dames van de garderobe, waar de tas een paar uur gelogeerd  had, of zij misschien iets gevonden hadden. Verwoed begonnen ze de tas binnenste buiten te keren. Hun gezichten op onweer, omdat ze zich beschuldigd voelden. Hans noemde politie. Noël noemde politie, om in ieder geval aangifte van verlies te kunnen doen. Een lichte paniek overviel mij, omdat ik weet hoeveel tijd en gedoe dit zou kosten. Ik keek nog eens rond en stapte in  het naastliggende kleedhokje. Daar zag ik iets glimmen. Goud met diamanten. De ring was daar gewoon even gaan liggen. Gelukkig maar. Voor zowel Noël als voor de dames van de garderobe. Hoewel hun gezichten niet zo blij stonden als die van ons.

We reden door het zonnige groene landschap, dronken heerlijke witte wijn op een terrasje, aten een heerlijke lunch op het grote terras. Wandelden door Pécs en bekeken de mensen die over het plein flaneerden. Ik kookte, Hans was de meester van de bbq. We dronken een glas en haalden herinneringen op.  Hans nam haar mee op reis in zijn muziekarchief, waar ze beiden van genoten. Noël kreeg uiteindelijk waar ze zo naar uitgekeken had: zon. Heerlijke zon om lekker in een stoel een boek ter hand te nemen, omringd door honden die maar geen genoeg van haar konden krijgen. Ze is een vrouw in rouw. Maar dat wil niet zeggen dat ze in tranen of treurnis rond liep. Het was een bijzondere week met een bijzondere vrouw.

Mip

 

 

 

 

 

One thought on “Een weerzien na zes jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s