De dag dat de herfst intrad.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was op de avond toen de deur ineens open vloog. Drie honden met klapperenden gebitten en ogen zo groot als schoteltjes keken ons bibberend aan. De gordijnen waaiden in golvende beweging de woonkamer binnen. Het zou eigenlijk onmogelijk moeten zijn dat die deur zomaar open kon gaan. Maar ik neem aan dat ik niet goed had afgesloten, nadat ik die middag met veel pielwerk de wilde rozenbottels schoonmaakte op het zonnige terras. Dan neem ik altijd die deur weer terug het huis in. 

De dag ervoor waren we in het bos om takken sleedoorn en rozenbottels te knippen. We waren nog blij dat we in de schaduw konden werken, omdat de zon toch iets te heet was. Diezelfde middag plukten we de sleedoorn van de tak, gooiden ze in een bak om er later gelei van te maken. Een culinaire bom waar Hans de meester in is.  We genoten van de heerlijke nazomer en het idee dat we nog steeds hele dagen buiten konden zijn. Zo ook de volgende dag om de wilde rozenbottel klus te klaren om daar later een tongstrelende jam van te maken door de mix met frambozen en gember. 

Maar nu golfden de gordijnen horizontaal de woonkamer binnen. Een koude windvlaag dwong zich naar binnen en buiten stuiterde als het ware de harde regen op van de aarde. Helle flitsen direct gevolgd door enorme donderslagen.  Boven hoorden we de slaapkamerdeur open gaan en beseften dat Beau voor nu een veilig heenkomen onder het bed zou vinden. De andere twee vlijden hun natte jassen op de stenen vloer en waren niet van plan voorlopig het huis te verlaten tot het buiten een beetje normaler zou worden. Dit was de avond dat de nazomer abrupt veel te vroeg aan haar einde kwam en de herfst ons huis binnen drong. Dikke grijze bewolking heeft het zonlicht weggenomen. De moestuin staat er een beetje sullig bij zo met al die tomatenplanten vol groene tomaten en aubergines die nog lang niet volgroeid zijn. Tijd om de winterjassen uit de kast te halen en een voorraad brandhout naast de kandáló te stapelen. Dit was twee dagen voor mijn verjaardag. 

Wie ook in winterjas op ons pad verscheen was de hond die geen hond was. We reden op de provinciale weg toen Hans dacht een hond te zien oversteken. Met grote snelheid trok hij door het gras. Schuin omkijkend. Eerst dachten we nog dat het een hond was die uit de auto gezet was. Dit gebeurd wel vaker op die weg, maar dit keer was het toch anders. Hij was kleiner en zijn volle vacht was meer grijs dan bruin, een prachtige winterkleur, aan zijn achterkant pronkte een prachtige grote weelderige staart. Hoewel we beiden vonden dat deze jakhals een ongekende schoonheid was realiseerden wij ons tegelijk dat er bij ons in de achtertuin zeker een heel gezin woont dat zich elke avond weer laten horen. Het geluid van hongerige jakhalzen. Onze kippen zijn geteld.

Mip

Picture 12

Picture 13

Twee dagen voordat de herfst intrad. Haringpartycadeau van P&E. Hans moest ze in ruil daarvoor wel allemaal schoonmaken voor zes mensen. Fantastisch waren ze.

Picture 8

Picture 9

Een dag voordat de herfst intrad. Sleedoorn, vers van de tak, zo in de pan. Vierentwintig uur uithangen en daarna achter glas.

Picture 7

Picture 15

De dag dat de herfst intrad. Heerlijk op het terras in de zon het schoonmaken van de wilde rozenbottels.

En Hans lekker bezig! Zo’n fijne bosmaaier houdt een man van de straat.

 Picture 10De dag dat de herfst al begonnen was. Pip helpt noten zoeken. Alleen wel jammer dat hij ze eerst opeet.

Picture 16

Sissi, Beau en Zsazsa wachten ons op bij de bank in de achtertuin.

Picture 11Noten verzameld. Het kraken en persen is al begonnen. Een echt herfst werkje.

Picture 2Een vondst van Hans in de tuin op de dag dat de herfst begon. Het lijkt iets anders maar het is een rups.

Picture 1

Een feestelijke maaltijd in een fijn restaurant. Geen feest, toch feest op mijn verjaardag.

Picture 4Picture 5Picture 6Omdat het toch herfst is kochten we kwarteleieren bij een bevriende kwarteleierenboer. En omdat het toch bleef regenen maakte ik er kwarteleieren pasta van. Eerste knipte ik de kwarteleischil met het kwarteleischaartje. Een aanrader voor de liefhebber van verse pasta en kwarteleieren. De tomaten komen uit eigen tuin. Ik heb ze laten rijpen met banaan en appel. Banaan niet uit eigen tuin.

One thought on “De dag dat de herfst intrad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s