Ruik nooit aan de adem van een slang.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Beau is de allerliefste hond die ik ken. Niet heel erg snugger  maar wel ontzettend lief. Tegelijk is Beau wel een ondernemende hond. Hij klimt bijvoorbeeld met gemak over een twee meter hoge muur. Dat hij diezelfde muur vanaf de andere kant dan niet over kan klimmen is wel weer vreemd. Maar Beau weet meer wegen die terug naar huis leiden. Helaas moet hij dan wel wachten tot wij in de vroege morgen de poort weer voor hem open doen. Vreemd genoeg is de poort lager dan de muur. Hij wacht keurig op het gras voor de deur. Zodra hij stemmen hoort gaat hij in de het spijt mij zo heel erg baas, maar ik heb niets fout gedaan houding. Knipperende wimpertjes, een beetje gebogen kop maar wel met die knipperende oogjes omhoog. Alsof hij het pak slaag van zijn leven zou krijgen. Van ons nog nooit één tik gehad. Van zijn vorige baas helaas wel. Goed, Beau was dus over de muur geklommen naar de buren. Hij had daar duidelijk iets gehoord en geroken, iets wat zich in de jungle bij de buren had verstopt. In die jungle groeien ook planten met enorme klitten. En die klitten bracht Beau terug naar huis. Met een staart alsof hij zojuist bij een ouderwetse dameskapper was geweest en zij vergeten waren een gros krulspelden eruit te halen. Ook zijn rug vertoonde dit zelfde beeld. Mijn plannen voor die dag zouden voor  een paar uur opgeschort moeten worden. Met vlooienkam en veel geduld voor zowel hond als mens keerde de hond terug in zijn hoedanigheid voordat hij de muur over klom.

Picture 14

Op de helft van de klus. Nog twee uur te gaan.

De honden zijn een belangrijk deel in mijn leven, maar dat had u als lezer natuurlijk al begrepen. Het was dan ook voor hen dat ik wilde dat er maatregelen genomen moesten worden toen ik iets uit de grond zag komen. Die maatregelen laat ik graag aan Hans over. Er was plots een flink gat in de grond en uit dat gat leek het alsof de aarde er ineens een heel legioen wespen uitbraakte. Nu is dat de plek waar zowel Beau als Sissie vaak achter elkaar aan racen. In gedachten zag ik een hondenpoot diep in de grond verdwijnen waarna hij achtervolgd zou worden door een hele horde wespen. Dat idee maakte mij zelfs een beetje misselijk. Terug naar huis. Hans op de hoogte gebracht van zijn nieuwe taak en weer terug naar de plek des onheils. Het braken van de aarde was nog niet gestopt. De volgende morgen zag ik dat Hans het gat had dichtgemaakt en de hoeveelheid wespen tot een enkeling was gereduceerd. 

Picture 20

De plek waar de aarde nu weer rustig is.

Diezelfde ochtend werd mijn oog naar iets anders getrokken. Op het veld naast ons zag ik twee honden die duidelijk genoten van hun net verworven vrijheid door los te breken uit de tuin van Brigi. Leuke aardige honden. Hoewel ik niet van honden hou die op stap gaan zonder baas. Gedurende de dag zag ik ze regelmatig voorbij stuiven, nog lang geen zin om naar huis te gaan. Aan het einde van de middag klonk het harde geblaf van Sissie. Hans trok de deur open en ik zag door het raam de blonde hond voorbij rennen. Geen paniek, dat zijn de honden van Brigi riep ik hem toe. De kippen! Mip, de kippen! Er klonk enorme paniek in zijn stem. Ik stoof naar buiten en staarde naar iets dat zoveel woede in mij los maakte dat ik die honden wel had kunnen killen. Gyömbér, onze mooie haan was ontdaan van zijn prachtige verenpak terwijl hij nog in leven was. Er was geen redden meer aan. Hans is daar beter in dan ik en heeft hem zijn laatste levenslucht ontnomen. De honden van Brigi keerden na veel geroep weer terug naar huis. Vertrouwen doe ik ze nooit meer.

Picture 21

Gyömbér toen hij nog volop van het zonnetje genoot. Altijd samen met zijn meisje.

De rust was weer teruggekeerd en honden moeten ook spelen. Met alle drie een frisbee in de bek (het zijn drie honden, ik was zonder frisbee) liepen we naar het midden van de tuin. Sissie is de beste, Pip is de slimste en Beau probeert altijd andere spelletjes te verzinnen dan waar we mee bezig zijn. Hij lag een stuk verderop, plat op de grond in afwachting van mijn worp. Tot ik iets zag bewegen. Ik riep, nee ik schreeuwde  Beau toe dat hij direct bij mij moest komen. Hij stond op, keek achterom en zag het ook. Een vette, zeker meer dan een meter lange slang. Sissi sprong twee meter weg. De slang kronkelde, strekte zijn hals omhoog en opende zo wijd als mogelijk was zijn bek. Beau kwam niet. In plaats daarvan keerde hij zich om, de kop iets naar beneden, de neus vooruit in de richting van de openstaande slangenbek. Mijn schreeuw kwam te laat. De slang beet zich vast in de neus van Beau. Beau schudde van schrik zijn kop, de slang kronkelde met sissend geluid het hoge gras in. Beau had die dag zijn eerste vliegles. Althans, dat is wat ik denk. Ondanks dat ik hem niet had zien rennen bevond hij zich ineens aan het einde van de tuin, verscholen achter het bamboe. In spelen hadden ze geen zin meer, zeker niet op die plek. Op weg naar huis heb ik Beau uitgelegd dat het ruiken aan een poezen, honden of kippenadem nou eenmaal niet hetzelfde is al die van een slang.

Maar gelukkig gebeuren er ook nog normale dingen. Gisteren was onze 18e trouwdag. 

 

Picture 18

Onze trouwdag achttien jaar geleden. Met de mooie dochters als onze getuigen. 

Mip 

4 thoughts on “Ruik nooit aan de adem van een slang.

  1. Ppfff was dat even schrikke. Dat hele verhaal. Op het puntje van mijn stoel en een kloppend hart in de keel. Die slang had jou zomaar ook te grazen kunnen hebben. Je kunt gee plekje meer verrtouwen zonder je spiedend oog. Hoe deden die Indianen dat destijds.

    Van harte en van harte. Ja ik was er bij en die andere twee keer van Hans ook. Deze verbintenis is voor de rest van jullie leven. Lekker lang nog DUS.
    Lieve groet en knuffel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s