De reis.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Hij wilde graag dat ik meeging. Nee, hij wilde ontzettend graag dat ik meeging. Zijn hoofd tolde van de plannen en  ideeën.  Mijn oude vriend John wierp zich op als mecenas om het project te ondersteunen. Omdat niet alle wegen rechtdoor gaan kreeg Hans via de ambassade van New York contact met de Cubaanse ambassade. Er volgde een email wisseling met heel veel enthousiaste woorden. Daarna volgde een nog enthousiaster telefoongesprek dat van Hongarije via Nederland naar Cuba ging. Ik was getuige van een opgewekt en wervelend telefoongesprek. Hans regelde met vriend Leen, als het in de winter plaats zou vinden, dat hij voor een maand de dieren zou verzorgen en het huis warm zou houden met Laci als back up. 

Niet veel later volgde een email vanuit de Cubaanse ambassade: Ik heb het nu te druk, een delegatie van de tweede kamer komt op bezoek en alles moet geregeld worden. Ik geef je gegevens door aan mijn collega die het contact verder zal onderhouden. Toen kwam er een zakendelegatie waarbij de collega ook nodig was. Dus kwam er een volgende collega en daarna nog een collega. En telkens weer moest het verhaal verteld worden en telkens weer moesten er weer gegevens worden uitgewisseld. Toen kwam er een moment dat er zelfs geen tijd meer was voor email wisselingen.

Ondertussen waren er nog meer contacten die op soortgelijke wijze verliepen. Cuba was hot, dat hadden we wel in de gaten en daardoor wordt een eenling toch snel vergeten. Er volgde het bekende verhaal van moed en schoenen. Dit alles vond plaats tussen oktober en december vorig jaar. Gelukkig hebben we aan Hongarije een goede leerschool als het gaat over afspraken en het niet doorgaan daarvan om wat voor reden dan ook en het wegslikken van teleurstellingen. 

Ik hield van het begin af aan een slag om de arm. Hans als het voor twee personen te omslachtig en te duur  wordt, trek ik mezelf terug. Het is jouw project en het wordt jouw boek 25 jaar Cuba (1991-2005-2016). Half december hakte ik de knoop door, ik ging niet mee. Waarom ga je niet samen met John? Hij is jouw mecenas en zelf ook weg van Cuba . Het antwoord (na overleg met partner) duurde kort en het was JA.  

Vanmorgen zijn ze vanaf Amsterdam vertrokken. Samen op missie. Samen op zoek naar mensen die toen nog kinderen waren. Of jonge mannen. Of jonge vrouwen. Of al wat ouder. Een tweeluik aan foto’s van 1991 en 2005 in de bagage. En als ze terugkomen zal de drieluik compleet zijn en kan het ei genaamd boek eindelijk worden gelegd. 

Toen ik Hans vrijdagmorgen vroeg naar de plaats van bestemming bracht van waar hij vertrok richting Budapest vliegveld regende en waaide het. Het was koud. Maar niet in mijn hart want ik weet dat ik een straalgelukkige man terug kan verwachten. Een diep gekoesterde wens is in vervulling gegaan. 

En ik? Ik nam het boek van Alex Boogers ter hand dat al twee maanden op tafel lag. Alleen met de goden. Een lekkere dikke pil van meer dan 500 pagina’s dik. Goed voor de komende weken dacht ik nog. Alleen één probleem. Ik heb het alweer uit, omdat ik niet meer kon stoppen met lezen. Gelukkig ligt er nog een stapel boeken en kookboeken om recepten uit te proberen en Hongaars huiswerk natuurlijk en misschien kan de woonkamer ook nog wel een likje verf gebruiken. Maar als de zon schijnt dan ben ik buiten. Want ook daar is nog genoeg te doen. 

Mip

 

 

2 thoughts on “De reis.

  1. Oh wat een leuk verhaal weer en wat mooi om te lezen dat Hans zijn droom uitkomt. Maar ook wat goed van jou dat je hem dit gunt. Ik ben reuze benieuwd naar zijn avonturen daar! Jou wens ik een heerlijke tijd toe met veel leesplezier maar natuurlijk ook mooi weer zodat je weer lekker in de aarde kunt wroeten. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s