Zaadseizoen.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Als je, zoals wij, graag je eigen planten kweekt, is het zaak om de zaden op tijd in de aarde te zetten. De vorig jaar opgebouwde foliekas bleek in april al niet bestand tegen harde wind en regen. De folie van Józi had waarschijnlijk maar dan één jaar op zijn zolder gelegen en bleek oud en moe te zijn. Voor dit jaar is de bedoeling de kas opnieuw op te bouwen, maar dan met splinternieuwe folie uit de winkel. Maar zo ver is dat nu nog niet en daarom is onze woonkamer net zoals voorheen weer omgetoverd tot een ware plantage.

Zoals altijd doen sommige zaden het goed en andere zaden weer niet. Ik ben er nooit achtergekomen hoe dat dan komt. Ik volg altijd keurig de beschrijvingen en doe precies wat er van mij verwacht wordt. Met schorseneren heb ik al jaren ruzie en elk seizoen besluit ik er weer mee te stoppen. Maar ja, dan komt er ineens weer zo’n zakje zaad in mijn blikveld en dan besluit ik het toch maar weer te proberen. Wie weet dat het dit jaar dan toch gaat lukken. De aangeschafte hennepzaden zijn ook lastig. Om zeker te zijn geef ik ze verschillende mogelijkheden tot groeien. Vooralsnog zie ik niet veel, of eigenlijk niets opkomen. Ik sta ook wel bekend als ongeduldig als het gaat over zaden en plantengroei. 

Maar toch, het vorige jaar gestarte project in de achtertuin dat overgroeid werd door de ambrosia, lijkt toch een beetje meer aan te slaan. Ik zie een grote hoeveelheid aan klaprozen en papavers opkomen en ook de door mij in november opnieuw ingezaaide zaden lijken post te vatten. Te vroeg juichen doen we natuurlijk niet meer. Maar hoopvol blijven we zeer zeker wel.   

Wat ook hoopvol is zijn de fruitbomen. Al enkele weken ontploft de ene fruitboom na de andere. Amandel is altijd de eerste, strak gevolgd door abrikoos en nectarine. Van de week waren dat de perziken en vanmorgen zag ik de kersenboom ook een hele goede start maken. Als de weergoden dit jaar meewerken zou het weleens een fruitig jaar kunnen gaan worden. Gelukkig is de boomgaard rijk aan bijen en hommels. Aan hen zal het niet liggen. 

Wat minder hoopvol is zijn de wespen. Al half maart zag ik de eerste exemplaren maar nu verschijnen ze in wolken tegelijk. Doordat het weer ineens omsloeg van half winter naar hoog zomer is er nu een ware explosie. Hoe dit aan te pakken zal een volgende hoofdbreker worden. Misschien is er iemand met een goed idee, waarvan wij zeggen: dat we daar niet eerder opgekomen zijn. Vooralsnog hebben we de eerste bussen gif (het enige gif dat we hier gebruiken) al in huis gehaald. 

En oh ja, Hans is weer terug van Cuba met een koffer vol mooi fotowerk en een hoofd vol verhalen. Ik had het goed alleen, maar samen vind ik het toch echt een stuk gezelliger. Hij bracht de zon mee en dat is ook heel plezierig.

Mip.

 

 

2 thoughts on “Zaadseizoen.

 1. Hoi Mip,
  bij ons beginnen de eerste wespen ook weer te komen…

  Ik controleer de gaten in de grond. Daar kwamen er vorig jaar HONDERDEN uit…vergif..dat hielp toen wel.
  Wij hebben geen stro liggen.

  Liever niet, maar een andere mogelijkheid is er niet.

  Leuk weer de tuin, he? Alleen die wind….

  Liefs,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s