Rolfluitje.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

U kent ze vast wel, rolfluitjes. Plastic mondstuk en als je daar in blaast ontrolt zich een slang van papier. Tegelijk de tergend hoge tonen uit het plastic mondstuk. Zo klonk hij, als een rolfluit en daarom droeg hij ook die naam: Rolfluitje.

Van de zes kuikens die de tweede week van mei werden geboren waren er twee een haantje. Als snel werden de vuurrode kammetjes zichtbaar en natuurlijk het echte haantjes gedrag. Dat zit er al heel vroeg in. Nu hebben we al een haan die de naam Bello draagt en waarvan wij nu al kunnen voorspellen dat hij geen enkele concurrentie zal dulden. Er is bij ons dan ook het besef dat wij deze nieuwe haantjes met veel liefde gaan opvoeden en daarna zullen moeten slachten ter gebruik voor consumptie. Meerdere hanen wordt namelijk een bloederig drama. Dat weten wij van de kenners. 

Weleens helemaal in een scheur gelegen? Vroeg in de morgen? Nog voor de zon op is? Ik wel. Van Bello weet ik dat hij zijn geluid moet opstarten voordat hij echt luid gaat kraaien. Dat is grappig om te horen. Maar de eerste klank probeersels van Rolfluitje waren absoluut het grappigst. Een hoog piepend geluidje. Dat was alles. Niets Kukeleku!!! Hoewel de toonverschillen wel hoorbaar waren kwam er toch geen geluid van iets dat je gekraai zou kunnen noemen. Meer een fluitkip (vrij naar het woord van Bert die elke vogel een fluitkip noemt). 

Naar bleek was Rolfluitje het andere nog niet kraaiende haantje met overmacht de baas. Nu hebben de kippen hier rondom het huis en een stuk daarbij alle ruimte om rond te scharrelen. Maar Rolfluitje wilde meer. Over het hek is een andere wereld. Daar is de boomgaard, de moestuin (zeer verboden kippen gebied) en het pad naar de bosrand waar alle gevaren van de boze buitenwereld schuilgaan. Zoals roofvogels en andere kippenetenden roofdieren. Rolfluitje lokte zijn toom van vier kipjes en het niet kraaiende haantje elke dag over het hek om de wijde wereld te verkennen. Nu kan het binnen het hek ook best gevaarlijk zijn. Neem de buizerd die vorige week nog een noodlanding plande bij het kippenhok. Of de honden van Brgigi die waren binnen geslopen en terloops een andere haan sloopten. Of dat andere monster dat bijna onze hele toom om zeep bracht. Welnu er ligt van alles op de loer. Overal. Maar binnen het hek hebben we er toch net iets meer zicht op. 

Gisteren renden ze in paniek de tuin binnen. Het niet kraaiende haantje en de vier kipjes. Ik liep naar het hek en zag mijn vermoeden bewaarheid worden. Een staartveer en wat donzige veertjes als stille getuigen op het gras. Rolfluitje was ingeslikt. Verorberd. Door een kipetend beest. Het moet een kleine snack geweest zijn want een haan van  twee en een halve maanden oud is echt geen vette hap. Waarschijnlijk een vos, want die is gesignaleerd.

Het hek is verhoogd. De kleinste gaatjes gedicht. Het wakker worden is een stuk ongezelliger geworden.

Picture 3

Rolfluitje, rechts staand naast zijn meisjes en de niet kraaiende haan.

Mip.

 

 

3 thoughts on “Rolfluitje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s