Achterstallig onderhoud deel 4.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Toen ik begin april aan onze burgemeester vroeg of het vrij was om zelf gewone hennepplanten in de tuin te zetten was daarop haar antwoord JA. Nu vind het zelf dommer als je iets niet zeker weet dat je dat ook beter kunt zeggen. Maar dat is mijn oordeel.

Ik zaaide voor de deur een rij, waarvan er maar twee planten op kwamen. In de tuin zaaide ik vier rijen waarvan er bij elkaar maar zeven planten opkwamen. Het zaad wat we hadden aangeschaft bleek niet al te vruchtbaar. Eind mei struinde ik het internet af op zoek naar goede zaden. In Hongarije kwam ik alleen maar hoeveelheden tegen van tien of twintig kilo. Ik besloot om onze vaste zaaddealer Vreeken in Nederland  te contacten. Omdat Laci bijna zonder cbd’s was en het met hem niet echt goed ging vroeg ik om een spoedzending van 100 gram. Bij Vreeken kunnen ze meedenken en ondanks dat het daar precies de drukste tijd van het seizoen was stuurden ze het pakket per direct op. Ik kon de zaden begin juni verwachten en dat was precies goed om nog te kunnen zaaien voor een mooie oogst. 

De zaden kwamen niet in juni en ook niet in juli en ook niet tot half augustus. In de tussentijd waren de planten voor de deur klaar om verwerkt te worden. Maar er zat geen geur aan en de bladeren voelden te slap. We besloten alles op een hoop te gooien, ook die in de tuin stonden. Het zaad was te zwak geweest om er een goede hennepplant uit te krijgen. Jammer maar helaas. Volgend jaar beter.

Het was op maandagochtend toen vrienden van ons op de koffie kwamen. Rond die tijd bracht de postbode een brief waarvoor getekend moest worden. Ik las de Hongaarse taal, maar met die  ambtelijke woorden weet ik me echt geen raad. Wel zag ik de naam Vreeken staan en las de woorden Cannabis sativa, zoals gewone hennep wordt genoemd in het Latijn. Ik was er niet gerust op en onze vrienden eigenlijk ook niet zo. In de middag maakten we kopie en stuurde die naar een bekende van ons die zowel de Hongaarse als de Duitse taal machtig is. Hij belde direct op. Grote problemen! Onderzoek van justitie! Huiszoekingsbevel! En nog meer van dat soort kreten. Die middag had ik Hongaarse les waar ik me voor af wilde melden, omdat ik tijd nodig had om dit allemaal even te laten bezinken. Nu wil het geval dat mijn lerares helemaal op de hoogte is van onze hennep en cbd avonturen en daarom stelde zij mij een oud studiegenoot van haar voor die als advocate in Pécs werkt. Precies op de hoogte van drugs gerelateerde conflicten.  Daar waren we de volgende dag welkom. In de tussentijd belde ik ook nog met de Nederlandse ambassade voor advies. Die konden niet veel meer dan alleen het telefoonnummer van een advocaat in Pécs geven. Die was op vakantie. Geen nood we hadden al een afspraak.

In haar kantoor was het warm. Misschien was het niet alleen de hitte van buiten. Misschien was het wel omdat ik wist dat deze dame alleen Hongaars sprak en ik bang was dat mijn talenkennis niet ver genoeg reikte om haar goed te kunnen begrijpen. Mijn juf had gezegd dat als ik er niet uit kon komen ik haar mocht bellen. Maar sprak ze er achter aan jouw kennis is volgens mij voldoende. Alsof ik Hongaars examen moest doen, zo hing ik aan de lippen van de advocate. Ik stalde al mijn hennepproducten uit op tafel. Huisgeperste hennenpolie, cbd’s uit Nederland, hennepzaad in een zakje en gepelde hennepzaden die ik van Bonda en GJ cadeau had gekregen (ronduit een aanrader, heerlijk, verrukkelijk) Hans vroeg of zij met het vermelde telefoonnummer kon bellen om uit te leggen hoe de vork in de steel zat. Daar kwam helder klare uitleg. Zij mocht niet bellen, dat moest Hans zelf doen, omdat zijn naam boven de brief stond. Vanaf dat moment zou alles in werking gaan. Zou Hans handgeschreven Hongaarse verklaringen moeten sturen en zou Hans zijn proces in het Hongaars moeten gaan voeren. Zo niet dan wordt er een door justitie aangewezen beédigd vertaler ingezet waarvan de kosten per woord op Hans zouden worden verhaald. Zeven dagen na het tekenen voor ontvangst van de brief zou het proces in werking gaan. Een professor doet onderzoek naar de zaden en over drie tot vier maanden is daarvan de uitslag. En dan? Dat was de grote vraag. Die zaden zijn gewone hennepzaden en dat heeft niets met canabis te maken. Wel, zei ze, als de zaden gecontroleerd zijn sturen ze de zaden door naar jullie. En als er toch canabis gevonden wordt worden ze vernietigd. Maar….. het is niet toegestaan om hennepzaden te gebruiken, daar heb je een vergunning voor nodig. En met die vergunning kon ook onze advocate behulpzaam zijn. Zaden mag je gewoon in huis hebben maar je mag er niets mee doen. Dan ben je niet strafbaar. Naar nu blijkt zijn de hennepzaden die ik hier in de winkel heb aangeschaft onvruchtbaar gemaakt, omdat ze als visvoer dienen en daarna misschien wel alle visvijvers in Hongarije zouden veranderen in een hennepparadijs. 

En als we niets doen? Wat dan? Vroegen wij. Dan gaat de procedure ook in werking en krijgen jullie vanzelf bericht. U snapt het al. We hebben besloten niets te doen. Vooral ook omdat we 100% zeker weten dat dit hele normale hennepzaden zijn. Het zweten hield ook hiermee plotsklaps op. 

Een dag later verscheen er een email met een foto. Vriendin E was daarop te zien met enorme hennepplanten. Ik vroeg haar waar ze was en hoe zij aan die hennep kwam. Ik kreeg antwoord en nog diezelfde dag belde ik met een vrouw die in Holland had gewoond en niet ver hier vandaan een legale hennepkwekerij heeft. We konden een paar planten komen halen met als tegenprestatie dat wij haar zouden leren om er cbd’s van te maken. De afspraak staat voor binnenkort gepland. Wij hebben de eerste al gemaakt en in gebruik genomen. Voor Hans nog steeds van belang vanwege zijn prostaatkanker en zijn helse krampen die soms opkomen nog steeds na een zware chemokuur van bijna veertig jaar geleden. En voor Laci wordt gezorgd. Die krijgt zijn cbd’s via een andere weg. Soms ook fijn dat mensen de blog lezen en er wat van leren. 

Dit was mijn laatste achterstallig onderhoud. Ik hoop dat de mensen die mij mailden nu weer gerustgesteld zijn. Vanavond komt ons volgende bezoek. De moeder van mijn dochters samen met onze oudste dochter. Ik kijk er naar uit, het zijn vrouwen om van te houden. 

Mip

2 thoughts on “Achterstallig onderhoud deel 4.

  1. Dacht ik toch dat het om een de zelfde blog ging en reacties daar op. Ga ik even verder lezen krijg ik een hele verhalenbundel. Man, man, wat een gedoe met de hennep, maar ik denk dat jullie nu op het goede spoor zitten. Heb een fijne tijd met A en A!

  2. Pingback: Tegengif. – Het Land Dat Lokt, Hongarije.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s