Reïncarnatie.

Picture 12KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Vorige week, tijdens de dagelijkse hondenwandeling in de tuin, spraken we nog over haar. Hoe ontzettend wij haar missen met haar onmiskenbare karakter. En juist dat  karakter bracht ons direct terug in de werkelijkheid. Natuurlijk zijn er hondjes die op haar lijken, nooit 100% natuurlijk, maar het parmantige stapje of die blik die zelfs hondenhaters tot smelten kan brengen. Maar die combinatie met haar karakter in één hondje verenigd is een kans van 1 op nooit.

Het was vorige week toen we naar onze vrienden P&I reden. Ze wonen best een eindje weg, maar de route er naartoe is schitterend. Hoewel het best koud was scheen de zon en juist dat maakt zo’n rit extra mooi. En in wintertijd weet je nooit of je elkaar het seizoen nog zal treffen, vanwege plotselinge gladheid of sneeuwval. Bij aankomst was de begroeting overweldigend. Drie border collies, wild zwaaiend met staarten en hard blaffend als welkomsteken. Het leek bijna op thuiskomen.

P&I hadden vroeger een hondenopvang. Honden uit de auto gedonderd ergens bij hen in de buurt in het bos, handen bij hen over het hek gegooid of schaarloos lopende scharminkels. Alle honden werden opgevangen, verzorgd, naar de dierenarts gebracht daar waar nodig, gesocialiseerd om later via een stichting nieuwe baasjes te vinden waar de honden echt welkom zijn. Meestal in Duitsland of in Nederland. Ook Sissi is daar ooit terecht gekomen als klein puppie, samen met haar moeder. Dat was vlak na de dood van Jolene.

Zoals ik schreef: ze hadden een hondenopvang. Ermee stoppen was een grote stap, maar soms moet een mens gewoon een beslissing nemen. Teveel werk, teveel gedoe en voor je het weet zitten er weer 20 honden op het terrein. Want zoveel kwamen er en gingen er ook en dat telkens weer. Toch, als een hart eenmaal klopt voor honden is het moeilijk doorrijden wanneer er drie kleine hondjes schaarloos rondlopen. Eerst was I met bonzend hart doorgereden. Maar de volgende dag, toen zij bij toeval het drietal weer aantrof, stopte ze toch de auto, streek haar hand over het hart en bracht hen veilig naar huis. Twee meisjeshonden en een jongshondje. De dierenarts werd ingeschakeld. Zoals altijd onderzoek naar eventuele gezondheidsproblemen, die er niet bleken te zijn en daarna contact met de stichting om de hondjes later te herplaatsen. Het was nu donderdag en zondag zouden de hondjes worden opgehaald om naar Nederland te verhuizen.

Nu jullie er toch zijn kunnen ze gelijk even wennen aan andere mensen. Sprak I en verdween om even later de deur open te doen en drie dolle blonde hondjes binnen te laten. Één ervan sprong op mijn schoot. Ze duwde haar kopje in mijn schoot waar mijn handen waren. Ik herkende het meteen. Die komt niets brengen, die komt iets halen. Het ging door mijn hart naar mijn buik, daarna naar mijn hoofd om uiteindelijk via mijn ogen naar buiten te komen. Een tranenstroom, zomaar uit het niets. Ze duwde nog eens extra, alsof ze het voelde. Hans keek me aan: troosthond zei hij. Reïncarnatie zei ik. Terwijl ik het hondenkopje nog steeds niet had gezien. Stomverbaasd over de woorden die mijn mond verlieten: gaat dit hondje echt weg?  Toen keek ze me aan. Die ogen troffen mij. Het waren de ogen en het gedrag, de afmeting ook nog. Maar verder in niets hetzelfde en toch. Jolene leeft voort in een hondje die nu in Nederland woont en Molly genoemd wordt. Ik kreeg er een foto van. Twee mensen op een bank met een hondje tussenin die hen aankeek met diezelfde soort ogen die in ieder geval één boekdeel schreven: ik ben niet van jullie, jullie zijn van mij.

Mip.

Jolene16

Picture 11

One thought on “Reïncarnatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s