Een feestje waard.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was alweer afgelopen zaterdagmiddag dat zij aankwamen. De tiende keer dat zij hier hun auto na een lange rit het hek binnen reden. De email over Siberische koude die ik hen op donderrdagavond laat nog had verstuurd hadden ze niet gelezen. Misschien hadden ze de auto wel gedraaid en teruggereden naar huis. Maar ze lazen het bericht pas eergisteren in de stralende zon en in korte broek. Van Siberische koude was geen sprake meer.

Nu zijn A&R niet zo moeilijk. Vakantie is: vrijheid, geen klok, doen waar je op dat moment zin in hebt, geen stadse prikkels en heel erg weinig geluid en natuurlijk sterren in de avond. Maar het blijven ook doeners. Een hele dag op de kont zitten is er bij deze twee niet bij. En zoals sommige mensen wel weten die hier eens zijn geweest: er is altijd wat te doen.

De caravan, die ook wel hun buitenhuisje wordt genoemd, vertoonde bij de ingang wat vering. Niet een vering die er van origine in zat. Er was iets met de vloer en we voelden het allemaal. Achteraf gezien bleek de vering een stuk verrot hout dat het na enige inspectie misschien toch niet meer zo lang had volgehouden. R dacht diep na. Stak zijn pijp nog eens aan en ging aan de slag. Hij vond een mooie plank. Zaagde die op maat. Schuurde, nam de maat nog eens extra net zo lang tot de plank pas was en precies in het gat paste. Zoveel werk en er is niets van te zien. Maar wel te voelen natuurlijk, want de vering die er niet van origine in zat is er nu uit. De instap is weer helemaal veilig.

We hadden in februari drie kuub extra stookhout laten brengen, omdat wij bang waren dat we de winter niet met onze normale voorraad zouden halen. Het hout werd gestort. We overdekten het om bij beter weer het hout op de plaats van bestemming te leggen. Door de aanhoudende kou kwamen we er gewoonweg niet toe. Gewapend met handschoenen en een kruiwagen reden ze het hout het hok binnen. Het leek een fluitje van een cent, maar dat is het echt niet. De boel rond het houthok werd gelijk meegenomen in de klus. Het staat er nu weer keurig en opgeruimd bij.

En ondertussen is de rotte plank in het tussenhek vervangen en staat er onder de abrikozenboom weer een nieuwe bank waar je met gemak met vier mensen op kunt zitten. En hebben ze de voortent aan de caravan gezet. Altijd een puzzelklus. Maar zij doen dat zonder morren. Hoewel ik de ervaring heb dat menige relatie hier op stuk zou kunnen lopen. A verdiept zich ook in het riet dat Hans in maart gekortwiekt heeft. Mooi natuurlijk materiaal waar je van aller hande dingen mee kunt maken. Er ligt al een schuttinkje van 1×1 meter klaar voor als het ergens nodig is. Haar ideeën zijn nog lang niet op.

Toch is er dit jaar iets anders dan die negen andere keren. Jaren lang heb ik me verbaasd over hun ontbijt en lunch. Witbrood van de onderste soort en kaas die alleen de kleur van kaas draagt maar die het woord kaas echt niet kan verdienen. Dit ondanks dat A de grootste kaasfreak is die ik ken. Zelf bakken wij al zo’n vijftien jaar ons eigen brood en hebben al enige broodmachines versleten. Vorig jaar, na diep overleg, besloten zij toch ook maar een broodmachine te kopen en hun meel bij de befaamde Vlaardingse molen te kopen. Welnu, ze zijn zo verslaafd dat zij hun eigen meel hebben meegenomen en zo kan het zijn dat onze broodmachine heerlijke overuren draait. En bij dat brood hoort kaas. Echte kaas. Die hebben ze nu gelukkig ook bij zich. En gisteren geurde de keuken naar cake. Heerlijke cake, een beetje klef nog van binnen met allemaal lekkere dingetjes erin. A kreeg een tien plus van mij.

Hebben wij het goed? We hebben het fantastisch! We genieten van elkaar. En dat al de tiende keer dit jaar en het is pas donderdag!

Mip

 

 

 

 

2 thoughts on “Een feestje waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s