Over ons hier in het Zuid Westen van Hongarije

Wij wonen en werken hier sinds drie jaar en zijn nu eens niet uit Nederland vertrokken vanwege al die ‘buitenlanders’. Sterker nog, we zijn nu zelf buitenlanders en doen ons uiterste best om hier te integreren. Dat betekend met name de taal leren en deelnemen aan het sociale leven hier. Zo zitten we samen nog steeds ‘op school’ en leren daar stukje bij beetje de finesses van deze wel heel erg moeilijke taal die behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep (wat niét betekend dat die huidige talen ook maar iets met elkaar van doen hebben)

Ons dagelijkse leven bestaat uit uit het opbouwen van een klantenkring die wij met onze fotografische toko voor ogen hadden en hebben en die ons in staat stelt om vaker en meer en zelfs verder te kunnen reizen. Veel zien en meemaken in deze regio is voor ons een must, maar ook het deelnemen aan het dagelijkse leven is een steeds weer afwisselend avontuur. Andere zeden en gewoonten dwingen ons dagelijks ons beeld bij te stellen over dit land. Belangrijkste ontdekking? De ‘standaard-Hongaar’ bestaat niet, net zo min als de ‘standaard-Nederlander’.

Dat wij hier nog een hoop te leren hebben, maar ook dat we voor het overbrengen van nieuwe gedachten veel geduld nodig hebben staat als een paal boven water. Tja, dat zal een zaak worden van een lange adem.

4 thoughts on “Over ons hier in het Zuid Westen van Hongarije

 1. Hallo Katinka en Leen,

  Wat leuk dat jullie zo’n uitgebreide blog bijhouden!

  Ik wil jullie vragen of jullie mij wellicht kunnen helpen. Ik ben op zoek naar oude brocante meubels (kasten, tafeltjes, stoeltjes) om te verkopen in het bedrijf wat ik nu aan het opzetten ben. Ik weet dat er in Hongarije best wat te krijgen is voor een redelijke prijs maar ik weet alleen niet waar ik het zoeken moet. Hebben jullie enig idee? Zo niet, zouden jullie eens rond kunnen vragen? Beetje rare vraag misschien van een volstrekt onbekende mailer maar ik zou erg gebaat zijn met jullie hulp!

  Alvast heel erg bedankt. Als ik iets voor jullie terug kan doen, dan hoor ik dat graag.

  Vriendelijke groet,
  Femke Dekker – ter Meulen
  +316-23149874

 2. he bij toeval op jullie blog beland.
  Ben sinds 2007 in Hongarije.
  De taal leren is een van de dingen die me erg moeilijk af gaan, maar verder
  mag ik erg graag hier zijn
  groetjes Trudy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s